Alakul a közös légtérvédelem

Infostart
2015. április 27. 15:17
Az európai országok az ukrajnai konfliktus miatt egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fegyverkezésre és közös védelmi stratégiák kialakítására. A V4-ek miniszterelnökei feltehetően a nyár folyamán egyeznek meg a légtér közös védelmének lehetőségeiről.

A légvédelem egybehangolásán kívül közös hadgyakorlatokat is terveznek a visegrádi négyek, és egyre konkrétabban körvonalazódik egy 3000 fős harci alakulat létrehozása is. Ebben Szlovákia egy 560, Magyarország több mint 700 tagú kontingenst vállalna.

Hende Csaba, Magyarország honvédelmi minisztere ezzel kapcsolatban a következőket mondta: "Rendkívül fontosnak tartjuk ezt a katonai együttműködést és elkötelezettek vagyunk ennek a további elmélyítésében."

¥ubomír Galko volt szlovák védelmi miniszter a tervek ellenére úgy véli, hogy a visegrádi katonai együttműködésnek még ettől is intenzívebbnek kellene lennie.

"Nem sikerült a csehekkel együttműködve biztosítani a Gripenek bérlését, nem sikerült a radarberendezések közös vásárlása sem, ez bizony kárára van az együttműködésnek" - mondta Galko, hozzáfűzve, hogy az ilyen jellegű együttműködéssel sok pénzt takaríthatnának meg a V4-ek tagországai.

Lengyelország csaknem 9 milliárd euróért vásárol hat amerikai rakétaelhárító rendszert és hetven francia helikoptert. Szlovákia viszont amerikai helikopterek vásárlására készül. Martin Glváè védelmi miniszter szerdán a kormányülésen már be is terjeszti a szerződéstervezeteket.

A szlovák kormány még hátralévő csaknem egy évében megejti a radarokra kiírt közbeszerzést. Landolnia kellene ez alatt az idő alatt a már megvásárolt Spartan típusú csapatszállító repülőgépeknek, és a minisztérium tárgyal a Gripenek bérléséről is, amelyek az orosz MIG-ek szerepét veszik majd át.

"Modernizálni fogunk úgy, hogy elszakadjunk az orosz technikai függőségtől" - jelentette ki a szlovák védelmi tárca vezetője.

Szlovákia a legutóbbi NATO-csúcson vállalta, hogy a 2016-ig terjedő hadi költségvetés 20 százalékát még ebben az évben felhasználja. 


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást