Nyitókép: MTI/AP/NASA/Joel Kowsky

Kórházban tartják a Nemzetközi Űrállomásról visszatért egyik űrhajóst

Infostart
2024. október 26. 18:34
A négytagú misszió Florida partjainál csapódott a vízbe, és az egyik űrhajóst megfigyelés alatt tartják, de egyelőre nem tudni, miért.

A Nemzetközi Űrállomásról (ISS) nemrég visszatért egyik amerikai űrhajós kórházba került, de a NASA eddig nem közölte, hogy milyen egészségügyi probléma miatt, csak annyit tudunk, hogy állapota stabil.

A négytagú Crew-8 küldetés pénteken kora reggel Florida partjainál az óceánban landolt, miután közel nyolc hónapig tartózkodott az orbitális laboratórium fedélzetén. A Földre visszatérve a SpaceX Dragon normál visszatérést és landolást hajtott végre, majd a személyzet és az űrhajó kiemelése is incidens nélkül zajlott – írta a NASA-ra hivatkozva a The Guardian, amit a hvg.hu szemlézett.

A mentőhajón végzett rutinszerű orvosi vizsgálatok során azonban „óvatosságból a legénység tagjainak további vizsgálatát kérték” – tették hozzá, anélkül, hogy részletezték volna. A NASA űrhajósai, Matthew Dominick, Michael Barratt és Jeanette Epps, valamint a Roszkozmosz űrhajósa, Alekszandr Grebenkin az Ascension Sacred Heart Pensacola kórházba repültek.

Hármukat később hazaengedték, míg a NASA egyik űrhajósa elővigyázatosságból megfigyelés alatt marad a kórházban. A NASA közölte, hogy a legénység tagjainak magánéletének védelme érdekében nem közöl konkrét orvosi információkat, de amint rendelkezésre állnak, friss információkkal szolgál.