Nyitókép: Marina Demidiuk/Getty Images

Majomhimlő: zöld utat kapott egy vakcina a serdülők számára

Infostart / MTI
2024. október 14. 15:27
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy jóváhagyta a dán Bavarian Nordic majomhimlő elleni vakcináját a 12–17 éves serdülő korosztály számára, amelyet a legveszélyeztetettebbnek tartanak a járvány szempontjából.

A közlemény szerint a Jynneos vakcina október 8-án kapta meg az előminősítést a WHO-tól, amely szeptemberben felnőtteknél már engedélyezte a vakcinát az majomhimlő elleni első oltásként.

A WHO augusztusban hirdetett globális közegészségügyi vészhelyzetet a majomhimlő miatt, miután a vírus új típusa a Kongói Demokratikus Köztársaságból átterjedt a szomszédos országokra.

A világszervezet közlése szerint a gyermekek, a serdülők és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők különösen érzékenyek a vírusfertőzésre, amely influenzaszerű tünetekkel és gennyes kiütésekkel jár.

Az EU szeptemberben hagyta jóvá serdülők számára a vakcina hatóanyagát.

A dán biotechnológiai cég októberben folytatni akarja a klinikai tesztelést, hogy felmérje, biztonságosan alkalmazható-e a vakcina a 2–12 éves korosztály számára.

Az Egyesült Államok járványügyi központja a 18 éven felüliek számára már szintén jóváhagyta a Bavarian vakcináját.

A japán KM Biologics által gyártott majomhimlő elleni LC16-vakcinát a japán hatóságok gyerekek számára is engedélyezték.