Nyitókép: ROV SuBastian / Schmidt Ocean Institute

Egy új óceáni hátságra és ismeretlen fajokra bukkantak - képek, videó

Infostart
2024. augusztus 30. 06:26
Az egy hónapot felölelő expedíció feltérképezett egy több mint 3100 méter magas, víz alatti hegységet és számos, a tudomány számára vélhetően ismeretlen élőlényt.

Új óceáni hátságot, illetve 20, a tudomány számára potenciálisan új fajt találtak Chile partjainál - írja az IFLScience nyomán a 24.hu. A Schmidt Oceanográfiai Intézet és partnereinek csapata egy távirányítású merülő eszközzel folytatott felméréseket.

A merülések során több, bizarr megjelenésű tengeri élőlényt is megfigyeltek a kutatók, például a már ismert Bathyphysa coniferát (nyitóképünkön), amely egy telepes medúza, és amelyet "repülő spagettiszörnynek" neveznek angolszász területeken.

Emellett most először sikerült a Csendes-óceán déli részén megfigyelni egy Casper-medúzát, amelyet 2016-ban fedeztek fel és hivatalos leírás még nem is született róla. Szintén sikerült megfigyelni egy, a Promachoteuthis nembe tartozó tintahalat is.

Ritka Casper-medúza (Forrás: ROV SuBastian / Schmidt Ocean Institute, CC BY-NC-SA
Promachoteuthis tintahal (Forrás: ROV SuBastian / Schmidt Ocean Institute, CC BY-NC-SA)

A 28 napot felölelő expedíció során 10 tenger alatti hegyen végeztek vizsgálatokat. Alex David Rogers, az Ocean Census tudományos igazgatója úgy jellemezte a kutatást, hogy

"a Csendes-óceán délkeleti részének óceáni hátságai figyelemreméltó biológiai sokféleségnek adnak otthont, olyan fajokkal, amelyeket eddig sehol máshol nem láttunk".

Hozzátette, hogy az általuk elvégzett munka jelentősen bővíti a helyi életformákra vonatkozó ismereteket.

A most feltárt új, víz alatti hegység 3109 méterrel magasodik az óceánfenék fölé, és változatos tengeri ökoszisztémának ad otthont. Az egyik legjelentősebb felfedezés egy három teniszpálya méretű, ősi korallkert, valamint a kutatók összesen 20 potenciálisan új fajt észleltek.