Nyitókép: Pexels.com

Kutatás: a mesterséges intelligencia használatával sokkal többet is lehet keresni

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. augusztus 19. 12:29
A százmilliós nagyságrendű, nemzetközileg végzett kutatásból kiderült, hogy akiknél elvárás, hogy MI-vel tegyék hatékonyabbá a munkájukat, akár 50 százalékkal is többet kereshetnek.

A mesterséges intelligencia által érintett ágazatokban ugrásszerűen nőtt a termelékenység, az ezt a technológiai megoldást használó állások egyre nagyobb számban jelennek meg és akár 25 százalékos bérprémiumot kínálnak – ez derült ki a PwC globális, 15 ország több mint félmilliárd álláshirdetését elemező felméréséből.

"Nagyon széles mintán végeztük ezt a felmérést, és természetesen a különböző területeken más és más eredmények születnek, de leginkább a mesterséges intelligenciára fogékony ágazatokban majdnem ötszörös termelékenységnövekedést lehet elérni az MI használatával" – mondta Kerekes Antal, a PwC technológiai tanácsadásért felelős cégtársa az InfoRádióban. Hozzátette,

szinte minden ágazatról elmondható, hogy jelentős a mesterséges intelligencia hatása, különösen a nagy termelékenység-növekedést az adatalapú-tevékenységeknél, ügyvédeknél, értékesítési- és marketing menedzsereknél, de még a pénzügyi elemzőknél is tapasztalható.

A hatékonyság növekedésével kapcsolatos eredményekről Kerekes Antal azt mondta, hogy becsléseket tudnak végezni, de 4,8-szoros növekedés volt mérhető a leginkább érintett ágazatban, vagyis az adatbáziskezelő, data engineer, IT-fejlesztő munkakörökben. Ez legfőképpen az időre vonatkozik, azaz, hogy mennyi idő alatt tudnak a szakemberek egy adott feladatot elvégezni. Mint mondta, az látszik, hogy ezekben a munkakörökben óriási támogatást nyújt a mesterséges intelligencia.

A szakember azt is megjegyezte, hogy a hatékonyságnövekedés mögött sokkal nehezebb mérni az elvégzett munka minőségét. Hipotézise szerint ilyen téren is javulás várható: sokkal konzisztensebb kódok fognak születni, és a jogászi munka során is sokkal szélesebb alapokon lehet majd az adott megállapításokat megtenni. Azaz összességében valószínűleg ennél nagyobb hatékonysági potenciál is rejlik a mesterséges intelligenciában.

A PwC technológiai tanácsadásért felelős cégtársa arról is beszélt, hogy mekkora bérprémiumot kaphatnak a mesterséges intelligenciát igénylő munkakörökben dolgozók: átlagosan 25 százalékkal kereshetnek többet azok, ahol a munkakör betöltésének feltétele az MI-vel való együttműködés képessége. Ez azokban az ágazatokban, ahol az eszköz használata a hatékonyság jelentős javulásával jár, ott a bérprémium is nagyobb.

Az IT-szektorban a többletfizetés 50 százalék körüli értéket mutat, de az ügyvédeknél is 49 százalékos a felmérés eredménye szerint.

Hangsúlyozta, hogy 500 milliós mintán végezték el a kutatást, azaz rettentő sok álláshirdetést vizsgáltak olyan országokban, ahol ezek a hirdetések törvényi szabályozásból vagy más okból kifolyólag tartalmazza a munkabértartományokat is, tehát a kínálati, hirdetési adatok valósak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
MI használata: Nő a hatékonyság és magasabb a munkabér - Kerekes Tamás, a PwC technológiai tanácsadásért felelős cégtársa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást