Nyitókép: Andrei Sauko/Getty Images

Találtak egy új, méregmentes módszert a szúnyogok távoltartására

Infostart
2024. augusztus 11. 07:48
Az új, kísérleti módszer segítségével akár 11 napon keresztül élvezhetjük majd, hogy taszítók vagyunk a vérszívók számára.

Az emberi bőrön gyakran előforduló baktérium segítségével készítettek új szúnyogriasztót a kutatók. Az eredmény egy olyan készítmény, mely akár egy héten át is elriaszthatja a bosszantó, esetenként veszélyes betegségeket hordozó vérszívókat - írja a BGR cikke nyomán a hvg.hu.

A lap kiemeli, hogy a nőstény szúnyogok több tényezőt is "figyelembe vesznek", mikor kiválasztják, hogy kiből szívjanak vért. Ezek között szerepel a testhőmérséklet, a bőrön élő mikrobák által kibocsátott szag, de még a szén-dioxid is.

Viszont ugyanez a szúnyogok ellen is fordítható, hiszen a nekik nem tetsző illatanyagokkal akár távol is lehet őket tartani.

A bőrbaktériumok által termelt tejsav rendkívüli módon vonzza a bosszantó ízeltlábúakat, és a tudósok is ebbe az irányba vizsgálódtak. Felfedezték, hogy ha sikerül elérni, hogy a bőrön kevesebb termelődjön belőle, akkor az illető kevésbé lenne vonzó szúnyogcélpont.

A tejsav termelésének csökkenése érdekében a kutatók genetikailag módosították a Staphylococcus epidermidis és a Corynebacterium amycolatum baktériumokat. Az egereken végzett kísérletek során kiderült, hogy az ilyen baktériumokkal rendelkező állatokat akár 11 napon át is 64,4 százalékkal jobban kerülték a szúnyogok. Ez lényegesen hosszabb idő, mint a pár óráig ható, hagyományos rovarriasztók, bár az érdemi hatás kialakulásához 3 napra volt szükség.

Ez azonban még nem az összes pozitívum: a megközelítés a jelenleg alkalmazottakkal szemben nem igényel mérgező anyagokat, ami az embereknek és az élővilágnak egyaránt előnyös - írják. Az viszont egyelőre még nem ismert, hogy mikor és milyen formában lehet majd a módszert a gyakorlatban alkalmazni.