Nyitókép: Getty Images/NurPhoto

Nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy az Apple tervezte

Infostart
2024. július 30. 06:30
Ahogy közeledik az Apple Intelligence debütálásának bejelentett dátuma, úgy derül ki egyre több funkcióról, hogy nem is lesz elérhető, ráadásul az EU országai 2025 előtt ki is maradnak a dologból.

Közel két hónapja, hogy a 2024-es Worldwide Developer Conference rendezvényeg bemutatta az Apple az iOS 18-at, valamint számos régen várt lehetőséget az iPhone-okra, de a legnagyobb durranás az Apple Intelligence, a vállalat saját mesterséges intelligenciájának bejelentése volt, ami új korszakot nyit a cég történetében - írja az Index.

Az Apple Intelligence négy fő felhasználási területtel rendelkezik: képes szöveget generálni, módosítani, összesíteni, képes képeket, emojikat generálni és módosítani, képes kontextusában értelmezni a szövegeket, és képes rendszerszintű feladatokat végrehajtani, akár olyanokat is, amelyekhez egyébként egy külön alkalmazás megnyitására is szükség lenne írják.

A fejlesztés ősztől lesz elérhető az iPhone 15 Prókban, valamint az M-szériás chippel rendelkező iPadben és Macben.

Arra azonban felhívta a figyelmet a vállalat, hogy az Apple Intelligence csak angol nyelven lesz használható, nemrég pedig az is kiderült, hogy az EU-ban a DMA-nak köszönhetően egy jó ideig biztosan nem lesz elérhető a funkció.

Ám az Európai Unión kívül élőknek sem olyan felhőtlen minden, ugyanis, mint írják, a mesterséges intelligencia fejlesztése nem haladnak a tervezett ütemben. Ezt jelzi többek között az is, hogy az Apple Intelligence még mindig nem kipróbálható az iOS 18 fejlesztői változataiban - emellett pedig azt is megerősítette a vállalat, hogy a 2024-es WWDC-n bemutatott funkciók közül néhány idén már nem is fog megérkezni az iPhone-okra, azok leghamarabb csak 2025 első felében kerülhetnek fel a telefonokra.

Az új generációs Siri indulását is elhalasztotta az Apple, 2025-ig azt se keressék a felhasználók.

Ígéretük szerint az Apple Intelligence-nek köszönhetően ha a digitális személyi asszisztens következő generációs változatának felteszünk egy kérdést, majd egy újabb, az előzőre vonatkozóval folytatjuk azt, már tudni fogja, hogy az új kérdés az előző válaszára vonatkozik-e, vagy sem, ugyanis képes lesz értelmezni azt.

Ráadásul az új Siri képes lesz minden korábbinál személyre szabottabb ajánlásokat tenni, köszönhetően annak, hogy válaszait és eredményeit nem egy "átlagos embernek", hanem kifejezetten az iPhone, iPad vagy Mac tulajának, azaz nekünk fogalmazza majd meg, mivel hozzáférése lesz minden a készüléken tárolt adathoz.

Az iOS 18 béta verziója már letölthető a Beállítások appból, azonban a telepítése egyelőre csak egy másodlagos, nem használt készülékre javasolt, ugyanis az operációs rendszer jelenleg még nem stabil, a publikus megjelenés szeptemberre várható.