Nyitókép: Pixabay.com

Ha nem mozog eleget, a kávéban még reménykedhet

Infostart
2024. június 26. 06:25
Aki naponta 6 órát ül kanapén vagy irodai székben, azok számára a kínaiaknak van egy reménykeltő tudományos hírük - amerikai segítséggel.

Az irodai székben vagy a kanapén töltött túl sok idő hosszú távon nagyon egészségtelen, azonban a kávé valamennyire ellensúlyozhatja a káros hatást - írja a 24.hu a ScienceAlertre hivatkozva, amely egy 10 ezer amerikai bevonásával készült kutatás eredményeit tette közzé.

Aki tehát naponta kávézik, napi 6 órányi egyhelyben ülés negatív hatásaitól részben megszabadulhat, a kutatás eredményeből ugyanis az derült ki, hogy a hasonló időt ülő, de nem kávézókhoz képest ezen csoport 1,58-szor kisebb eséllyel halt meg 13 évvel az adatgyűjtés kezdete után.

A kínai Szucsoui Egyetem csapata kifejezetten azt elemezte, hogy a kávé miként ellensúlyozhatja az ülő életmód negatív hatásait. A kutatók az Egyesült Államokból származó, országosan reprezentatív, hosszú távú egészségügyi információkat használtak fel, és arra jutottak, hogy a kávé lényegében kioltja a mozgásszegény életmód okozta problémákat.

Viszont aki napi 8 órát ül, különösen fenyegetett.

A pozitív hatások már napi egy csészénél jelentkeztek.

Az, hogy mi állhat a kávé potenciális védőereje mögött, a vizsgálatból nem derült ki, de a koffeinről már korábban megállapították, hogy mérsékli a 2-es típusú cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.