Nyitókép: Pixabay

Akár el is tűnhet az avokádó az éghajlatváltozás miatt

Infostart
2024. május 14. 16:30
Egy friss kutatás szerint rettenetes hatással van az éghajlatváltozás az avokádóra, jelentős mértékben csökken a termesztő országok termelékenysége, és a jövőben a termőterületek is csökkenni fognak.

Az avokádó termesztéséhez rengeteg vízre van szükség, ami különösen sebezhetővé teszi a forróbb, szárazabb és aszályra hajlamosabb világban - írja az Independent cikke nyomán az Index.

Az olyan országok termőterületein, mint Burundi, Chile, Peru, Spanyolország és Mexikó, a változékonyabb éghajlati körülmények miatt csökken a termelékenység. Egy hétfőn közzétett tanulmány szerint ezek a területek 2050-re várhatóan 14-41 százalékkal fognak csökkenni.

Mexikó a világ legnagyobb avokádótermelője, azonban a potenciális termőterülete 31 százalékkal csökkenhet 2050-re, még akkor is, ha a globális átlaghőmérséklet emelkedése 2 Celsius-fok alatt marad, de akár 43 százalékkal is csökkenhet, ha 5 Celsius-fok felé emelkedik az átlaghőmérséklet.

"Burundiban az éghajlatváltozás hatalmas problémát jelent, különösen az avokádótermelők számára. Forró hőmérsékletet, heves esőzéseket és eróziót tapasztalunk, ami szörnyű hatással van a gazdák termelékenységére és jövedelmére" - mondta Jolis Bigirimana avokádótermelő.

Honor Eldrige, fenntartható élelmiszerekkel foglalkozó szakértő szerint egyetlen avokádónak átlagosan 320 liter vízre van szüksége, így az előállítása egyre drágábbá válik, a költségek pedig valószínűleg a fogyasztókra lesznek áthárítva.

A Christian Aid jótékonysági szervezet sürgeti a kormányokat, hogy a 2024-ben Azerbajdzsánban megrendezésre kerülő Cop29 konferencián kötelezzék el magukat a fejlődő országoknak nyújtott több éghajlatvédelmi támogatás mellett. A szervezet emellett több pénzügyi támogatást is kér a veszélyeztetett mezőgazdasági közösségek számára, amelyek megélhetése az avokádótermesztéstől függ.

A Readingi Egyetem professzora, Carol Wagstaff szerint a probléma többoldalú megoldást igényel, olyan termesztési módszerekkel, amik nem támaszkodnak az erdőirtásra és a monokultúrás termelésre, ami sebezhetővé teszi az avokádót a betegségekkel szemben, tönkreteszi a talaj minőségét és csökkenti a víz elérhetőségét. Hozzátette azt is, hogy rendkívül fontos, hogy le kell állítani az emberi tevékenységeket és az ipari folyamatokat, amelyek az éghajlatváltozással összefüggő magasabb hőmérsékleteket és szélsőséges időjárási eseményeket okozzák.