Nyitókép: dusanpetkovic/Getty Images

Nyolc dolog, hogy 20 évvel tovább élhessen

Infostart
2023. július 30. 15:58
Nyolc ponton kell életmódunkon változtatni annak érdekében, hogy jelentősen hosszabban élhessünk.

Egy kutatás szerint már kis változtatásokkal is elérhető a hosszabb élet, akár

akkor is, ha csak középkorúként vezetjük be azokat - írja a The Guardian.

A kutatás, amelyet az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság éves találkozóján mutattak be Bostonban, 2011-2019 között gyűjtött kérdőívek és orvosi feljegyzések adataira támaszkodott.

A gyűjtött adatok több mint 700 ezer, 40 és 99 év közötti amerikai veteránra vonatkoztak.

Xuan-Mai T Nguyen, az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériumának egészségtudományi szakembere és kollégái az adatok elemzése közben azt keresték, milyen életmódbeli tényezők állhatnak összefüggésben a hosszabb élettartammal.

A projekthez összegyűjtött orvosi feljegyzésekből kiderült, hogy 33 375 résztvevő halt meg a vizsgálati időszak alatt. A kutatócsoport szerint az életmódbeli tényezők együttesen jelentős hatással lehetnek a várható élettartamra, évtizedekkel megnövelve az ember élettartamát.

"Azok a férfiak és nők, akik nyolc területen változtattak életmódjukon, 40 éves korukra 23,7, illetve 22,6 évnyi várható élettartamot nyerhettek azokhoz képest, akik nem változtattak" - írják a szerzők. Nguyen szerint minél előbb változtatunk, annál jobb, de a negyvenes-ötvenes, hatvanas éveikben járóknak is érdemes megtenni a lépést, mert ők is profitálhatnak belőle.

A mozgásszegény életmód, az ópiumszármazékok használata és a dohányzás mutatta a legerősebb összefüggést a korai halálozással:

a kutatók szerint az ilyen életmódbeli tényezőkkel rendelkező résztvevőknél 30-45 százalékkal magasabb volt a halálozás kockázata a vizsgálati időszak alatt. A stressz, a mértéktelen ivás, a rossz alváshigiénia és az egészségtelen táplálkozás a vizsgált időszakban körülbelül 20 százalékkal magasabb halálozási kockázattal járt együtt.

A kutatás megfigyeléses jellege azonban azt jelenti, hogy nem tudja bizonyítani az ok-okozati összefüggést az azonosított tényezők és az élettartamban mutatkozó különbségek között.

"Ezek az adatok megerősítik azt az elképzelést, hogy az, ahogyan éljük az életünket, legalább annyira, ha nem jobban számít, mint a gyógyszerek, amelyeket számos krónikus betegség megelőzésére vagy kezelésére kapunk. A gyógyszerezés kevés a jó egészség elérésére" - erősítette meg az eredményeket Naveed Sattar professzor, a Glasgow-i Egyetem szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere-egészségügy szakértője, aki nem vett részt a kutatásban.

Ha ön is hosszabb életet szeretne, a kutatók szerint a következőkre kell odafigyelnie:

  • egészséges étkezés
  • dohányzás mellőzése
  • pihentető éjszakai alvás
  • rendszeres mozgás
  • a stresszhelyzetek megfelelő kezelése
  • a mértéktelen italozás kerülése
  • az ópiumszármazékoktól való függés elkerülése
  • jó emberi kapcsolatok kialakítása.