Nyitókép: Wikipédia/Syp

A betegségek elleni küzdelemben is segíthet ez a felfedezés

Infostart
2019. október 2. 18:16
Szervezetünk "óragénjei" az ellenálló képességünket is sokban befolyásolják.

A McGill University, a Douglas Research Centre és a Maisonneuve-Rosemont Hospital Research Centre kutatócsoportja egy cikkben számolt be a felfedezésről, miszerint a CD8 T-sejtek (az immunrendszer T-sejtjeinek egyik típusa, az "ölősejtek") működését a cirkadián ritmus befolyásolja - írja a Medical Online.

Azt már korábban is tudtuk, hogy

a cirkadián ritmusunkat "óragének" határozzák meg, amelyek a legtöbb szervünkre és sejtünkre hatással vannak.

Ezek élettani folyamatainkat - az alvást, a táplálkozást, a testhőmérsékletet és a hormonális aktivitást is - alapjaiban befolyásolják, hogy segítsenek testünknek alkalmazkodni a környezet ciklikus változásaihoz, legyen szó a nappalok és éjszakák, vagy az évszakok váltakozásáról.

A kanadai kutatócsoport most azt mutatta ki, hogy egy napon belül immunsejtjeink is hasonlóképpen tesznek:

különbség tehető az immunválasz erőssége között az alapján, hogy a nap mely pontjában következik be.

A kutatók egér modellszervezeteket oltottak be egy vakcinával, majd vizsgálták a bekövetkező immunválaszt. Az egereknél a nap különböző pontjaiban beadott oltásra eltérő intenzitású immunválasz érkezett. Ezt követően "kiütötték" a CD8 T-sejteket befolyásoló "óragént", majd ismét megvizsgálták a kialakuló immunválaszt: az intenzitást ebben az esetben már nem befolyásolta a beadás időpontja. Ebből levonható, hogy T-sejtjeink eltérő módon viselkednek a nap különböző szakaszában, de a jelenség oka ismeretlen, ezért tovább kell vizsgálni a kiváltó okokat.