Nyitókép: Pixabay

Új kutatás: megállíthatatlan a grönlandi jégtakaró olvadása

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2019. január 27. 16:21
Az ohiói egyetem friss kutatása szerint gyorsabban olvad Grönland jege, mint ahogyan azt eddig gondolták. 2003 és 2013 között a sziget délnyugati régiójának olvadási üteme megnégyszereződött. Évente 280 gigatonna jég olvad el az egész szigeten.

Grönland térségének fokozott melegedése azért is különösen érdekes, mert az utóbbi tíz évben a Föld levegőjének hőmérséklete alig emelkedett – mondta az InfoRádiónak Mika János éghajlatkutató. Az Eszterházy Károly Egyetem tanára hozzátette: a déli félteken a globális felmelegedés hiányidőszaka mutatkozott.

A szakértő elmondta:

ha semmilyen klímaváltozás nem lenne, a grönlandi jég akkor is elolvadna 14 ezer év alatt, „ezt gyorsítjuk meg”. Egyes számítások szerint így 3 ezer év alatt ez bekövetkezhet.

– tette hozzá Mika János.

Mika János elmondta, hogy Grönland jege 7 méter tengerszintnek megfelelő vízet raktároz, már az is katasztrófával járna, ha csupán egy méterrel emelkedne a tenger szintje, hiszen a népesség fele él tengerparton. Ráadásul enélkül az olvadás nélkül is emelkedik a tengerszint a hőtágulás miatt, 1901-hez képest már most 20 centiméterrel magasabb.

Az ohiói egyetem kutatása szerint a jég olvadásának folyamata már visszafordíthatatlan. Mika János ehhez hozzáfűzte: nincs arra utaló jel, hogy ez a következő évtizedekben történik meg. Hozzátette: már a sziget teljes területén elindult az olvadás, pedig 18 millió éve borítja jég Grönland nagy részét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Grönland jege gyorsabban olvad, mint gondolták
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást