Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Rasovszky Kristóf olimpiai bajnok, Betlehem Dávid harmadik

Infostart
2024. augusztus 9. 07:31
Rasovszky Kristóf, tokiói ezüstjét aranyra váltotta. Szinte rajt-cél győzelmet aratott. Betelehem Dávid bronzérmes lett.

Rasovszky Kristóf erősen kezdett, zöld sapkájában a közvetlen élmezőnyben úszott. Huszonkilencen tempóztak a mezőnyben. Az első fél kört a második helyen zárta, a piros úszósapkás Betlehem Dávid a hetedik helyen haladt át. A német Florian Wellbrock vezetett.

Másfél kilométer, az első kör után szoros volt a mezőny, Florian Wellbrock, Gregorio Paltrinieri, Rasovszky Kristóf volt a sorrend, Betlehem Dávid kilencedik helyen úszott, utóbbinak kilenc másodperc volt a hátránya a vezető némethez képest.

A verseny negyedénél, két és fél kilométernél Rasovszky Kristóf vezette a mezőnyt, Betlehem Dávid hatodik volt.

Az időmérő kapunál, 3340 méternél áthaladva Rasovszky Kristóf az első, Betlehem Dávid a nyolcadik helyen tempózott. Gyors volt a verseny, az élmezőny 35 perc alatt teljesítette a táv egyharmadát.

Két és fél kör után továbbra is Rasovszky Kristóf vezette a mezőnyt, Betlehem Dávid a hatodik helyen haladt, nem egészen öt másodperces hátránnyal.

A táv felénél két magyar volt az első ötben, Rasovszky Kristóf vezetett, Betlehem Dávid, körülbelül hét másodperces hátrányban követte őt.

Miután utána Rasovszky megpihent táplálkozni, Wellbrock átvette, illetve visszavette a vezetést, de csak legfeljebb húsz-harminc méteren át tempózott az élen. Ezen a szakaszon, a Szajna áramlásától támogatva, a német kicsit „elhúzott”, ez azért csak egy másodperces előnyt jelentett a számára. Betlehem Dávid akkor éppen a nyolcadik helyen úszott. Az ő hátránya tíz másodperc volt.

A negyedik kör második felében Rasovszky Kristóf visszavette a vezetést, Betlehem Dávid tartotta helyét az üldöző bolyban.

Az ötödik kör jól alakult, Rasovszky zárta az élen, az üldöző bolyból előretörő német Oliver Klemet volt mögötte a második, Gregorio Paltrinieri a harmadik, Betlehem Dávid a negyedik. 1700 méter volt még hátra, azaz körülbelül 17-18 perc a versenyből.

Betlehem Dávid óriási csatát vívott, szó szerint is, mert leesett a sapkája.

Fél körrel a vége előtt egy másodperccel vezetett Rasovszky Kristóf Oliver Klemet előtt, Betlehem Dávid az ötödik helyen úszott. Az áramlás segítségével Rasovszky növelte az előnyét a német rivális előtt, de aztán a sodrással szemben kicsit rájuk úszott a közvetlenül üldözőboly,

Rasovszky ugyanazt a taktikát választotta, mint a nőknél egy nappal korábban Sharon van Rouwendaal, az elején az élre, az élbolyba állt, s aztán nyomta végig az élen, nem törődött azzal, hogy esetleg „pihenjen” egy kicsit a riválisok lábvizén.

A végén Rasovszky Kristóf még hajrázott, s így tett Betlehem Dávid is, aki bejött harmadiknak. Ilyen jó helyen a verseny végén állt először. A szám új magyar olimpiai bajnoka 2,1 másodperccel előzte meg a német vetélytársat, majd jött a harmadik-negyedik helyezett, 15-16 másodperccel, körülbelül tíz méterrel leszakadva.

Betlehem Dávid hat tizeddel előzte meg a bronzért vívott harcban Domenico Acerenzát, visszaadta neki az élet, a sors, azt, ami miatt csalódott volt az 1500 méteres medencés gyorsúszás után, ott egy másodperccel maradt le az éremről.

Tóth Bálint, az M4 Sport riportere akkor azt kérte tőle, legalább a kamerának mosolyogjon egyet. Most biztosan nem kellett biztatni erre.

Rasovszky Kristóf, ugyanazon a napon, augusztus 9-én, amikor 2012-ben Risztov Éva olimpiai bajnok lett nylít vízi úszásban, megnyerte az aranyérmet.