Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Siklósi Gergely legalább százszor visszanézte a győztes asszót

Infostart / Kaposi Dávid
2024. augusztus 6. 12:02
Kevés alvással teltek az olimpiai bajnok magyar párbajtőrözők legutóbbi napjai Párizsban. Koch Máté azt mondta, nagyon vigyáznak az aranyéremre, nehogy baja essen, Andrásfi Tibor pedig híres énekesnek érezhette magát a Bajnokok Parkjában.

Hétfőn vonultak fel a párizsi Bajnokok Parkjában az aranyérmes magyar férfi párbajtőr-válogatott tagjai.

„Nagyon jól éreztük magunkat, olyan élményt jelentett, amiben még nem volt részünk. Belekóstoltunk abba, milyen lehet egy híres énekesnek lenni. Örülünk, hogy megadatott ez a lehetőség, hogy ilyen környezetben, az Eiffel-torony lábánál tudtunk a szurkolókkal ünnepelni” – mondta az Infostartnak a köszöntés után Andrásfi Tibor.

Koch Máté is arról beszélt, hálás, hogy átélhette ezt az élményt. „A francia dzsúdóssal, Teddy Rinerrel készíthettem egy közös fotót, örülök, hogy összejött. Küzdősportban nem állnék ki ellene, de vívásban én lennék a jobb. Jó érzés volt kimenni a színpadra a szurkolók elé. A tévéből láttuk ezt az eseményt még az olimpia első két napján, azóta vágyunk arra, hogy mi is itt lehessünk. Sok magyar jött el, minket vártak, és hiába szólította utolsónak a színpadra, itt maradtak. Szelfiztünk, önmagunkat adtuk, jól éreztük magunkat.”

Siklósi Gergely elmondta, a pénteki döntő óta nem sokat tudtak pihenni, ellátogattak több eseményre, és szurkoltak Halász Bencének vagy a férfi vízilabdázóknak.

„Élveztük a sikert, és próbáltuk felfogni, 3-4 órákat aludtunk az elmúlt napokban.”

A döntő asszót sikerrel megvívó Siklósi azt mondta, ő legalább százszor visszanézte már az aranytust, Nagy Dávid ellenben egyszer sem. „Amióta véget ért a döntő, nem foglalkoztam vívással. Próbálom megélni a pillanatot, és ezt a kis időt itt Párizsban még tartalmasan eltölteni. Ünnepelni jöttünk ide a parkba is, a tömeg nagyon jó volt, fel voltak spannolva, sok magyart láttunk, fotókat készítettünk, autogramokat osztogattunk. Nagyon kitartóak voltak, köszönjük, hogy ennyien eljöttek. Összességében remek élmény volt az olimpia” – mondta Nagy, akit a japánok elleni fináléban cseréltek be.

Koch Máté hozzátette, hogy nagyon vigyáznak az éremre. „Figyelünk rá, bárhova megyünk, nehogy elvesszen vagy baja legyen. Szokni kell még a gondolatot, hogy itt van rajtunk, és 1972 óta a miénk az az első aranyérem magyar férfi párbajtőrben.”

Az olimpiai bajnokok elmondták, hogy most hosszabb pihenőt tartanak.

„Az augusztus és a szeptember vívásmentesen fog telni, nem fogunk közösen edzeni. Nekem szokott hiányozni a mozgás, de csak annyit csinálok, amennyi jól esik” – nyilatkozta Andrásfi.

„Nekem a srácok fognak hiányozni, jó volt ez a nyár így együtt, edzőtáborokkal, versenyekkel.

Mindig jó együtt lenni, de a mozgás és a vívás is fog hiányozni. Most azért arra is szükségünk van, hogy a családra és magunkra is koncentráljunk” – tette hozzá Koch.

Siklósi Gergely arról beszélt, hogy nem fog kompetitív asszót vívni jó ideig, de a fizikális felkészülést elkezdi majd.

Nagy Dávidot azzal ugratták a társai, hogy már vissza akar vonulni. „Stílusos lenne most így abbahagyni, de nem ezt tervezem. Megünneplem méltó módon az aranyat, kiveszek egy kis pihenőt. Csak három éves volt ez a ciklus, de fizikálisan és mentálisan leterhelőnek éreztük, a kvalifikációs időszak is sokat kivett belőlünk. Az olimpia már más volt, ünneplése volt az egész sportágnak.”