Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Császár Gábor a férfi kézisek kieséséről: jár a kalapemelés a magyar csapatnak

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2024. augusztus 5. 20:17
Túl korán sikerült fordítani, mert az várható volt, hogy a házigazdák egészen a legvégéig bírni fogják a nyomást, és nem fognak kipukkadni – mondta a magyar–francia mérkőzésről a Veszprém és a PSG korábbi kézilabdázója. Császár Gábor hozzátette: a magyar csapat minden dicséretet megérdemel, mert csak egy hajszálon múlt a továbbjutása egy nagyon erős csoportból.

A magyar férfi kézilabda-válogatottnak le kellett volna győznie a házigazda és címvédő francia csapatot az olimpia csoportkörének utolsó fordulójában ahhoz, hogy továbbjusson, de Chema Rodriguez együttese négy góllal kikapott, így egy győzelemmel és négy vereséggel az utolsó előtti helyen zárt csoportjában, és kiesett.

A magyar válogatottal 2004-ben és 2012-ben olimpiai negyedik helyezett Császár Gábor a Franciaország elleni mérkőzést értékelve azt mondta az InfoRádióban, hogy a magyar csapat mindent megpróbált, amit csak lehetett, a játékosok keményen küzdöttek, de ez most nem bizonyult elegendőnek a győzelemhez. Kiemelte, hogy az egyes csoportmeccsek előtt többször is voltak cserék a keretben, és azok a játékosok, akik lehetőséget kaptak, kivétel nélkül élni tudtak vele, ami azt bizonyítja, jól állította össze a csapatot a szakmai stáb. Külön megemlítette Ancsin Gábort, aki különösen a második félidőben volt elemében a franciák ellen, termelte a gólokat, végül négy találatnál állt meg.

A korábbi válogatott kézilabdázó szerint minden mérkőzésen volt néhány olyan magyar játékos, aki „akkor lépett színre jó teljesítménnyel”, amikor a legfontosabb volt, és bár négyszer is kikapott a csapat, egyszer sem vallott szégyent. Visszatérve a franciák elleni meccsre, Császár Gábor úgy véli,

talán túl korán sikerült a fordítás, mert az várható volt, hogy a házigazdák egészen a legvégéig bírni fogják a nyomást, és nem fognak kipukkadni.

Lékai Máté góljával a 40. perc környékén vezetett először a mérkőzésen a magyar válogatott, de Császár Gábor szerint akkor „még rengeteg idő volt hátra”. Mint fogalmazott, az utolsó húsz perc csattanós választ adott arra a kérdésre, hogy tényleg ennyire gyenge-e ez a francia csapat. Bár az első három csoportmeccsét nyeretlenül zárta a címvédő, a kulcspillanatokban megvillant többek között Dika Mem vagy Elohim Prandi is, és főleg védekezésben nyújtottak extrát a franciák a záró fordulóban.

A Veszprém és a Paris Saint-Germain korábbi játékosa hozzátette: „nem volt extra jó meccs” a magyar–francia összecsapás, de ez nem meglepő, hiszen kilenc napon belül az ötödik mérkőzésüket játszották a csapatok, ami sokat kivett a játékosokból, miközben tartalékolni is kell a torna hátralévő részére. A nagy terhelés ellenére Császár Gábor úgy látta, a magyar játékosok bírták a tempót, nem fáradtak el, Chema Rodriguez csapata végig versenyben volt a továbbjutásért, „amiért jár a kalapemelés”.

Mint fogalmazott, „mindent megpróbáltak, csúsztak-másztak, küzdöttek”, az ellenfél soraiban azonban több világklasszis játékos is van, így

ezt a mérkőzést az egyéni kvalitások döntötték el,

valamint az is sokat számított, hogy a házigazdák kitűnően védekeztek, ami ellen a meccs bizonyos periódusaiban nem találták az ellenszert a mieink, ugyanis a 20 lőtt gól „elég kevés ezen a szinten”.

A magyar válogatott három góllal is vezetett a norvégok elleni mérkőzésen, az utolsó másodpercekben mégis kikapott az északiaktól. Ha azon a találkozón sikerült volna két pontot szerezni, talán másképp alakult volna a magyar csapat sorsa. Császár Gábor szerint viszont nem csak azon az egy meccsen múlt a továbbjutás, volt több lehetőség is a pontszerzésre. Kiemelte, hogy nagyon erős csoportba sorsolták a magyar válogatottat, Argentínát leszámítva a többi csapat nagyjából azonos szintet képvisel, komoly körbeverések voltak, és sajnos most mi jöttünk ki a legrosszabbul ezekből a meccsekből.

A korábbi válogatott játékos nem tartja kizártnak, hogy a házigazda nagy lendületet vesz a magyarok elleni sikert követően, és bár döcögött a játékuk a torna elején, elképzelhető, hogy most indulnak be igazán, hiszen a legfontosabb ütközetek a következő napokban jönnek. Még az sem lepné meg, ha végül ők lennének a végső győztesek.

Császár Gábor úgy gondolja, nem egy meccs vagy nem egyetlen momentum döntötte el a magyar válogatott sorsát, a továbbjutás több tényezőn, körülményen múlt, és öt mérkőzés alapján kell értékelni a látottakat. Felidézte, hogy a 2012-es londoni olimpián ők jöttek ki győztesen az Izland elleni rendkívül fordulatos, hosszabbításban eldőlő drámai meccsből a legjobb nyolc között, ezúttal viszont az ellenfeleknek kedvezett a szerencse a kulcspillanatokban. Előzetesen is azt gondolta, órási bravúrokra lenne szükség ahhoz, hogy bejusson a legjobb nyolc közé a magyar válogatott a párizsi olimpián. Megjegyezte: dicséret illeti a csapatot, mert csak egy hajszálon múlt a továbbjutás.

Nagy lehetőség kapujában a női válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott viszont készülhet az egyenes kieséses szakaszra: Golovin Vlagyimir csapata kedden 17.30-tól a svédekkel játszik a legjobb négy közé jutásért. Császár Gábor elmondta: jó előjel, hogy a tavaszi, debreceni olimpiai selejtezőn sikerült megverni őket, ráadásul nagyon biztató, hogy az elmúlt időszakban hónapról hónapra fejlődött a csapatjáték. Szerinte a stabilitásra kell építkezni, valamint abból kell erőt meríteni, hogy a franciák és a hollandok ellen is szoros meccset játszott a magyar válogatott. Az eredményekből kiindulva úgy látja, nincs messze az elit, és nem lehet félvállról venni a magyar csapatot.

Császár Gábor végül elmondta: a női válogatott jó úton jár, az elmúlt években végzett munka gyümölcse beért, bármikor képes lehet egy nagy meglepetésre Golovin Vlagyimir együttese. A nagy kérdés az, hogy ezt a bravúrt sikerül-e már a következő napokban Lille-ben bemutatni egy éremszerzéssel. Mindenesetre a svéd csapatot legyőzhető ellenfélnek tartja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Császár Gábor a férfi kézisek kieséséről: az egyéni kvalitások döntöttek a franciák javára
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást