Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kopasz Bálint: elsősorban magamnak akarom bebizonyítani, hogy többre vagyok képes

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2024. október 13. 13:39
Bár a párizsi olimpián szerzett bronzérem után még bizonytalan volt a folytatásban Kopasz Bálint, mára eldöntötte, hogy a Los Angeles-i ötkarikás játékokig kitart szeretett sportága mellett. Tokió olimpiai bajnok kajakosa azt mondta az InfoRádióban, hogy elég nagy volt a kontraszt a szezon elején és végén mutatott versenyzésében, és továbbra is keresi az okokat, hogy mi történhetett vele az olimpiai döntő utolsó 200 méterén.

Az előző két olimpián a férfi kajakosok királyszámában gyakorlatilag kisajátították maguknak a dobogós helyeket a magyarok, hiszen Tokióban Kopasz Bálint arany-, Varga Ádám pedig ezüstérmet nyert, majd három évvel később, Párizsban Varga Ádám ismételt, újra felállhatott a dobogó második fokára, míg a címvédő harmadikként zárt.

Kopasz Bálint az idei ötkarikás játékok után azt mondta az InfoRádióban, hogy nagyon elfáradt, és egy ideig biztosan nem ül kajakba, sőt még azt is kilátásba helyezte, hogy esetleg befejezi a versenyzést 27 évesen.

Azóta eltelt csaknem két hónap, és újra előkerült a téma. Az InfoRádió ismét megkereste a Győri VSE sportolóját, aki azt mondta, a párizsi olimpiát követően három-négy hétre volt szüksége arra, hogy leülepedjenek benne az érzések, utána viszont nem maradt kérdés vagy kétely benne, és egyáltalán nem volt nehéz számára meghozni a döntést.

Kopasz Bálint ugyanis úgy határozott, hogy folytatja a kajakozást.

Mint fogalmazott, végül arra jutott, hogy nem elégszik meg az idei olimpián elért harmadik hellyel, mert úgy érzi, többre képes ennél, és ezt be is szeretné bizonyítani – elsősorban saját magának. Már közvetlenül a döntő után jelezte, hogy az utolsó 200 méteren veszítette el az esélyét az aranyéremre, mert egyszerűen belassult. A mai napig nem tudja, miért történt ez vele, azt viszont önkritikusan elismerte, hogy „nem kellett volna ennyire elkötniük az izmoknak” a hajrára. Továbbra sem érti, miért nem bírta jobban a döntő végét, nem jött rá, mi okozta a problémát, de nem engedi el ennek az elemzését, mert egyértelmű számára, hogy tanulni kell a hibákból, és ki kell javítani őket.

Ideje lesz bőven a történtek boncolgatására, ugyanis a kajakosok számára májusig gyakorlatilag holtszezon van. „Addig lesz időm kigondolni, hogy miben kell fejlődnöm.

Nekem most az jelenti a fő motivációt, hogy kiderítsem, mi okozhatta ezt a belassulást az utolsó 200 méteren az olimpiai döntőben”

– fejtegette a négyszeres világbajnok.

Mostantól csak évről évre szeretne tervezni, így egyelőre csak a 2025-ös Európa- és világbajnokságot célozta meg, de hozzátette: „lényegében kijelenthető az is, hogy a Los Angeles-i olimpiára készülök, csak lépésről lépésre haladok, és nem akarok olyan nagyot mondani, hogy én fejben már ott vagyok a következő olimpián”.

Tavaly Hüttner Csaba szövetségi kapitány társaságában már megtekintette a Los Angeles-i olimpia pályáját, így szerzett némi helyismeretet, de nem szeretne sokat foglalkozni ezzel, inkább az a célja, hogy jövőre jó formába kerüljön a válogató versenyekre, illetve ha sikerül kivívni a szereplés jogát, akkor az Eb-re és a vb-re is.

Az olimpiai bajnok úgy véli, idén a válogatón, a világkupán és az Európa-bajnokságon is kihozta magából a maximumot, fantasztikus formában érezte magát, és elégedett volt a teljesítményével, de pontosan tudja, hogy az olimpia a legfontosabb verseny, ami viszont nem úgy sikerült, ahogy tervezte. Mint mondta, visszagondolva

elég nagy volt a kontraszt a szezon elején és végén mutatott versenyzései között.

A pihenőt követően megkezdődött a „hosszú kilométergyűjtések” időszaka, 16-20 kilométeres etapokat teljesít Kopasz Bálint. A Tisza algyői szakaszán és a Maty-éren kajakozik mostanában, ahol az ősz beköszöntével elég sok falevél került a vízbe, ez pedig megnehezíti az edzéseket, hiszen a levelek fennakadnak a kormányrúdon, így sokszor nehezen irányítható a hajó. Emiatt Kopasz Bálint azt tervezi, hogy maratoni kormányt tesz a kajakjára, így semmi sem gátolja majd abban, hogy megfelelő sebességgel menjen. A következő napokban alapozó futó- és kondicionáló edzéseket is beiktat majd a felkészülésébe.

Az még nem dőlt el, hogy eljut-e meleg vízi edzőtáborba, de szívesen utazna. Szóba jöhet helyszínként Sevilla, Portugália vagy akár az Egyesült Államok is, ahová saját költségén is kiutazna, ugyanis tavaly Kalifornia államban, a San Diego melletti Chula Vistában edzőtáborozott, és maradandó élmény volt számára. Ráadásul szokná az amerikai környezetet is, ahol négy év múlva ismét feljutna a csúcsra, és sorozatban harmadszor is felállna az olimpiai dobogóra – talán újra Varga Ádámmal együtt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kopasz Bálint: elsősorban magamnak akarom bebizonyítani, hogy többre vagyok képes
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást