Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kezdődik a sakkolimpia – a magyar szövetség elnöke a meglepetés erejében bízik

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2024. szeptember 10. 20:29
A magyar játékosok korábban már többször bebizonyították, hogy képesek erőn felül teljesíteni, ebben lehet reménykedni a budapesti sakkolimpián is – mondta az InfoRádióban Polyánszky Zoltán. A Magyar Sakkszövetség elnöke hozzátette: az a céljuk, hogy minél több ember figyelmét ráirányítsák a sportágra.

A keddi megnyitó után szerdán már az első fordulót rendezik a 45. sakkolimpián, melynek a budapesti BOK Csarnok ad otthont. A partik minden nap 15 órakor kezdődnek, kivéve az utolsó, 11. fordulót, ami jövő vasárnap 11 órakor veszi kezdetét, míg az egyetlen pihenőnap szeptember 17-én lesz. Az esemény ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött, a szervezők pedig számos kísérőprogrammal várják a látogatókat.

A Magyar Sakkszövetség elnöke az InfoRádióban elmondta: rekordrészvétel lesz a budapesti versenyen, amelyen a nyílt kategóriában 193, míg a nőknél 181 válogatott, azaz összesen 374 csapat indul. Magyarországot hat csapat (három férfi, három női) és harminc sakkozó képviseli. Polyánszky Zoltánnak nincsenek külön elvárásai a magyar csapatokkal, játékosokkal szemben, mert mint fogalmazott, a sakkban ez kontraproduktív lenne. Ugyanakkor reménykedik a minél jobb szereplésben, ugyanis

a magyar sakkozók korábban már több versenyen is bebizonyították, hogy „képesek erőn felül teljesíteni”, valamint abban is bízik, hogy a hazai pálya inkább motiváló lesz számukra, mint „feszélyező tényező”.

Ugyanakkor hozzátette: a sakkban a hazai rendezés nem mindig jelent előnyt, nagyon nehéz előre megmondani, hogyan hat majd a magyar játékosokra a hazai környezet és a sok-sok magyar szurkoló jelenléte. Felidézte, hogy a korábbi norvég világbajnok, Magnus Carlsen is bukdácsolt, illetve nem ment neki olyan jól a játék az első években, amikor otthon versenyzett. A sakkszövetség elnöke reméli, hogy a magyar játékosoktól egészen mást fogunk látni a következő napokban.

Elismerte, hogy ha nem Budapesten lenne az idei sakkolimpia, akkor nem biztos, hogy összeállt volna az a magyar csapat, amelyet a férfiaknál láthatunk majd az A táblán Lékó Péterrel és Rapport Richárddal, de mint mondta, „a gondviseléstől kell megkérdezni, miért alakult ez így”.

A magyar válogatott a nyílt kategóriában 2002-ben és 2014-ben is ezüstérmet nyert a sakkolimpián, hasonló eredmény óriási bravúr lenne a mostani A csapattól. Polyánszky Zoltán szerint rendkívül erős mezőny érkezik Budapestre, és nagyon sokat változott a sakk világa az elmúlt bő tíz évben. Hozzátette: ha valaki 2022 előtt megkérdezte volna tőle, melyik csapat esélyes az indiai sakkolimpián, biztos nem említette volna meg a legjobbak között az üzbégeket, mégis ők lettek az aranyérmesek több húsz év alatti játékossal.

„Lehetne esélyeket latolgatni, de több feltörekvő nemzet és játékos is van a mezőnyben, ezért arra számítok, hogy idén is lesz meglepetéscsapat a sakkolimpián, talán nem is egy”

– jegyezte meg a Magyar Sakkszövetség elnöke.

Mint fogalmazott, az egyik legfontosabb céljuk a sakkolimpia megrendezésével, hogy megmutassák, már most is nagyon sokan szeretik ezt a játékot, a másik pedig, hogy minél több ember figyelmét ráirányítsák arra, hogy a sakk „nemcsak a színfalak mögé bújva létezik, hanem megmutathatja magát teljes díszében is”. Polyánszky Zoltán végül elmondta: mindazoknak, akik a következő napokban kilátogatnak a BOK Csarnokba, olyan magas intellektuális élményben lesz részük a mintegy 1900 sakkozónak köszönhetően, amire előzetesen talán nem is gondolnának a sportág kapcsán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kezdődik a sakkolimpia – a magyar szövetség elnöke a meglepetés erejében bízik
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást