Nyitókép: Facebook/INEOS FEI Négyesfogathajtó Világbajnokság 2024

Húsz év után újra négyesfogathajtó-vb-t rendez Magyarország

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2024. szeptember 1. 14:00
Több különleges évforduló inspirálta a magyar szövetséget arra, hogy pályázzon a vb-rendezésre – mondta az InfoRádióban Lázár Vilmos tizenkétszeres fogathajtó világbajnok. A Magyar Lovassport Szövetség elnöke hozzátette: bár a magyarok jelenleg nem tartoznak a világ közvetlen élvonalához, a magyar közönség támogatásával meglepetést okozhatnak.

Két évtized után ismét négyesfogathajtó-világbajnokságot rendez Magyarország. Az esemény helyszíne a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont lesz szeptember 4. és 8. között. A világbajnokságon tizennégy ország 43 versenyzője vesz részt, többek között tizenhárom vb-aranyérmes is. A mezőnyben olyan hazai sztárhajtók is ott lesznek majd, mint Lázár Zoltán, Dobrovitz József vagy ifjabb Dobrovitz József, akik jó esélyekkel indulnak.

A Magyar Lovassport Szövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, sok tekintetben jubileumi év 2024, ugyanis a magyar szövetség idén ünnepli alapításának századik évfordulóját, a jubileum pedig „átível az egész éven”, és a közelgő négyesfogathajtó-világbajnokság lesz az esztendő egyik legragosabb eseménye. Lázár Vilmos kiemelte, hogy azért is nagyon különleges az idei év, mert

ötven évvel ezelőtt született az első magyar négyesfogathajtó világbajnoki aranyérem, amely Fülöp Sándor nevéhez fűződik.

A különleges évfordulók sorát folytatva legutóbb húsz évvel ezelőtt rendeztek négyesfogathajtó-vb-t hazánkban, amikor egyéniben a magyar szövetség elnökének testvére, Lázár Zoltán lett az aranyérmes és csapatban is az első helyen végeztek a magyarok.

Lázár Vilmos hozzátette: a sok-sok évforduló inspirálta a szövetséget arra, hogy pályázzon az idei négyesfogathajtó-világbajnokság rendezési jogára. A helyszín – ugyanúgy, mint 1984-ben – ezúttal is Szilvásvárad lesz, de a helyi lovasközpontot azóta felújították és kibővítették.

A szeptemberi világbajnokság csapatversenyében tizenegy nemzet indul. A tizenkétszeres fogathajtó világbajnok szerint a nevezések alapján „szép számú lesz” a vb mezőnye, ami többek közt annak is köszönhető, hogy a fogathajtó szakágon belül a négyesfogathajtás „komoly számokat és eredményeket produkált az utóbbi időben”. Úgy véli, nagyon erős lesz a vb mezőnye, több tapasztalt, felkészült hajtó érkezik Szilvásváradra, így nagy izgalmak várhatók. Lázár Vilmos büszkén jegyezte meg, hogy

Szilvásváradnak mint helyszínnek gazdag hagyománya, nagy tradíciója van, és egy olyan branddé vált, amely „megmozgatja a fogathajtó világot”.

Elismerte, hogy a magyarok négyesfogathajtásban jelenleg nem tartoznak a világ közvetlen élvonalához, ugyanakkor bízik benne, hogy a hazai rendezésű világbajnokság és a magyar közönség olyan hatást tud kifejteni, mint 1984-ben, és „sok-sok fiatal felkapja majd a fejét” a versenyeket látva. Lázár Vilmos hozzátette: reményei szerint azzal, hogy ismét elhozzák Magyarországra a világbajnokságot, a családok, a szponzorok, a támogatók és a lótenyésztők is „nagy elánnal vetik majd bele magukat” a négyesfogathajtásba, aminek évek múlva talán nagy eredményekben megmutatkozó sikerek lesznek a következményei, és a magyarok visszakerülnek a világ legjobbjai közé.

A Magyar Lovassport Szövetség elnöke szerint most a realitás talaján kell maradni, ugyanakkor nem szabad leírni a vb magyar résztvevőit, ugyanis a korábbi hazai rendezésű világeseményeken rendre sikerült „felülteljesíteniük” az elvárásokhoz képest. „Ebben bízva a dobogó közelébe vagy akár még a dobogós helyek valamelyikére is odaérhet valamelyik magyar induló vagy a magyar csapat, ami nagyon szép eredmény lenne” – összegzett Lázár Vilmos.

A szilvásváradi világbajnokságon indul minden idők legeredményesebb hajtója, a tizenötszörös vb-győztes holland Ijsbrand Chardon és az utóbbi hat világbajnokságot sorozatban megnyerő ausztrál Boyd Exell is. A rendező ország jogán Magyarország kilenc versenyzőt indíthat az eseményen.

A program szeptember 4-én az állatorvosi ellenőrzéssel indul, az ünnepélyes megnyitó aznap 18 órakor lesz. Szeptember 5-én és 6-án 10 órai kezdéssel a díjhajtást, 7-én a maratonhajtást, 8-án pedig az akadályhajtást rendezik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Húsz év után négyesfogathajtó-világbajnokságot rendez Magyarország
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást