Nyitókép: Domanits András

Vámosi Péter: a Red Bullnál ég a ház, Max Verstappen fejben szétesett

InfoRádió
2024. július 22. 20:10
Kettős győzelem ellenére sem lehet maradéktalan az öröm a McLarennél, a Red Bullnál viszont lépni kell a dobogó nélküli Magyar Nagydíj után – értékelt az InfoRádióban Vámosi Péter, a Motorsport Online főszerkesztője.

Kettős McLaren-sikert hozott a 39. Formula-1-es Magyar Nagydíj: az ausztrál Oscar Piastri élete első futamgyőzelmét aratta az elitsorozatban, míg az összetettben második helyen álló Lando Norris ezúttal is második lett.

Vámosi Péter, a Motorsport Online főszerkesztője úgy értékelt, hogy a McLarennek már jó az autója, jók a versenyzői, de a csapat nem méltó hozzájuk, mert egymást követő második versenyen követett el ordító stratégiai hibát, és emiatt nem úgy alakult az eredmény, ahogy azt ők tervezték. Egy elrontott gumicsere miatt Oscar Piastri elvesztette az első helyét, és Lando Norris ugrott az élre, majd körökön át győzködték a csapat vezetői, hogy engedje maga elé a csapattársát, amire csak három körrel a vége előtt volt hajlandó.

A szakíró szerint érzékeny veszteség nem érte az istállót, hiszen így is elvitte az első két helyet, inkább a presztízsnek ártott a helyzet, meg tönkre tette Piastri első futamgyőzelmét is. "Nyilván csak idő kérdése volt a tehetsége alapján, hogy mikor jut el idáig, viszont senkinek sem jó az a helyzet, hogy ilyen körülmények között, csapatutasítást kellett alkalmazni, hogy palástolják a csapat szerencsétlenkedését stratégia terén. Így nem is lehet nekiindulni a világbajnoki címnek" – mondta Vámosi Péter.

A címvédő és éllova Max Verstappen viszont dühös volt egész hétvégén, és a futam alatt is folyamatosan szidta a Red Bull stratégiáját. Sergio Perez ugyan némileg kárt mentett, a hetedik lett az időmérős autótörés után, de most már a fogadóirodák nem tartják esélyesebbnek a Red Bullt a McLarennél a konstruktőri vb-címre.

"A Red Bullnál ég a ház" – foglalta össze a lényeget a szakíró, és úgy véli, hogy már a Mercedes is látótávolságon belül van, így akár megtörténhet az is, hogy a tavalyi bajnok konstruktőr visszaesik a harmadik helyre. "Max Verstappen joggal mérges lehet, már nem repedésekről beszélünk, hanem hiányzik egy-két tégla a katedrálisból" – tette hozzá.

Perez ráadásul hiába jött fel pontszerző helyre, Vámosi Péter szerint már a hét végi Belga Nagydíj után elküldhetik a Red Bulltól, ahol mindenképpen lépni kell, ha meg akarja őrizni a vezető helyét. Azt is kiemelte azonban, hogy Max Verstappen sem tett meg mindent a siker érdekében, mert vasárnap hajnalban még szimulátoros versenyeken vett részt. "Az a baj, hogy már fejben egy picit szétesett, soha jobbkor nem jöhet a nyári szünet. Izgalmas lesz után a folytatás" – mondta Vámosi Péter.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vámosi Péter: a Red Bullnál ég a ház, Max Verstappen fejben szétesett
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást