Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Verstappen megint lubickolt, mégis nagy bajba kerülhet a Red Bull

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2024. június 10. 15:36
Ha nem a holland pilóta vezette volna a Red Bull autóját, akkor nem ünnepelhettek volna futamgyőzelmet az energiaitalosok Kanadában – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. Vámosi Péter hozzátette: mostantól komoly céljai lehetnek a McLarennek a csapatversenyben.

A Red Bull háromszoros világbajnok versenyzője, Max Verstappen nyerte a Forma–1-es Kanadai Nagydíjat. A 26 éves holland pilóta pályafutása 60. futamgyőzelmét ünnepelhette Montrealban – megelőzve Lando Norrist és George Russellt. Az összetettben Max Verstappen előnye 56 pont a hét végi versenyt feladó Charles Leclerc-rel szemben.

A Motorsport Online főszerkesztője az InfoRádióban elmondta: Max Verstappen ezúttal is "lubickolt", pedig a technika nem vele volt, ugyanis az utóbbi időben "nem a barátai" a kerékvetők, amelyekkel eléggé küszködnek a Red Bull autói. Vámosi Péter szerint a holland pilóta úgy tudott nyerni Montrealban, hogy végig hátráltatták bizonyos körülmények, főként a bukkanók és a kerékvetők, melyekből jó néhány van a Gilles Villeneuve-ről elnevezett pályán – leginkább a sikánokban. Úgy véli, a Kanadai Nagydíjon a holland versenyzőnek kedvezett az időjárás, hiszen esős és napos időszakok váltották egymást, amelyre jól reagált a csapata. "Jókor voltak jó helyen, jó időben" – jegyezte meg.

Nagy meglepetésre készült a versenyhétvégén a McLaren, de végül "két szék között a pad alá esett", nem sikerült megismételni a Miamiban nyújtott teljesítményt, ahol Lando Norrist intették le elsőként a kockás zászlóval. A szakíró hozzátette: a brit istálló hasonló stratégiával vágott neki a mostani futamnak is, mint az Egyesült Államokban, ezúttal azonban nem jöttek be a csapat számításai.

"Ugyanakkor ha nem Max Verstappen ült volna a Red Bull-autóban, akkor nem ünnepelhettek volna futamgyőzelmet az energiaitalosok Kanadában"

– vélekedett a szakértő.

A Mercedes nem zárt rossz hétvégét: George Russell harmadikként, míg a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton negyedikként végzett. A Ferrari viszont pont nélkül maradt, és Sergio Pérez is kiesett a Kanadai Nagydíjon – nem sokkal az után, hogy két évvel meghosszabbította szerződését a Red Bull. Vámosi Péter emlékeztetett, hogy a mexikói pilóta teljesítménye akkor is visszaesett, amikor 2022-ben, a monte-carlói futamgyőzelmét követően ugyancsak két évvel hosszabbították meg a kontraktusát. Mint mondta, úgy tűnik, túlságosan lenyugodott, egy kicsit elkényelmesedett, ami nem jó előjel az ő szempontjából a szezon hátralevő részére.

Ráadásul Sergio Pérez egy éve nem nyert futamot, miközben a csapattársa sikert sikerre halmoz. A Motorsport Online főszerkesztője szerint ha ez a tendencia folytatódik, és ha a mexikói pilóta nem kezdi el gyűjtögetni a pontokat, akkor

a Red Bull még akár nagy bajba is kerülhet a konstruktőrök vb-pontversenyében.

A McLaren ugyanis ott van a nyomában, mind Lando Norris, mind Oscar Piastri nagyon stabilan teljesít. A szakíró kiemelte, hogy a konstruktőrök közötti versenyben immár komoly célokat tűzhet ki a McLaren, ugyanis nemcsak a Red Bull, hanem a Ferrari és a Mercedes is sokszor azzal küszködik, hogy csak az egyik versenyzője szerepel jól egy-egy versenyhétvégén.

Ugyanakkor nagy kérdés, hogy meddig tart a McLaren lendülete, illetve, hogy fel tud-e nőni ahhoz, hogy az egyéni összetettben is "érdemben megszorongassa" Max Verstappent. Nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a Mercedesnél csak egyszeri fellángolás történt, vagy esetleg egy nagy sorozat kezdeténél tartunk.

Vámosi Péter végül elmondta: ha a Ferrari nem akar végleg kiszállni a versenyből, még egy olyan hétvégét "nem engedhet meg magának", mint Montrealban, ahol nulláztak a pilótái. Felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi időszakokhoz hasonlóan egyre többet hibáznak, Kanadában "sem találták a beállításokat", és úgy tűnt, mintha feltett kézzel vágtak volna neki a versenyhétvégének.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Verstappen megint lubickolt, a konstruktőri összetettben viszont nagy bajba kerülhet a Red Bull
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást