Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Koch Máté: nem akarok csupasz nyakkal hazajönni Párizsból

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2024. június 2. 12:51
A világranglista éléről szeretné megkezdeni a párizsi olimpiát a párbajtőrvívó Koch Máté. Ennek esélyeiről is beszélt az InfoRádióban a tavalyi milánói világbajnokság győztese.

A vívók országos bajnokságán Koch Máté egyéni ezüstérmes lett a párbajtőrözők között, a döntőben Nagy Dávidtól kapott ki egyetlen tussal, csapatban viszont a Vasassal bajnoki címet szerzett.

"Két aranyérmet szerettem volna, de már azzal is elégedett voltam, hogy sikerült legyőznöm Andrásfi Tibit és Siklósi Gergőt, így megvolt a dobogó. Nagyon örültem, hogy döntőt vívtam" – mesélte a világbajnok párbajtőrvívó. Koch Máté azt is elmondta: mivel Párizsban nem ment annyira jól a vívás, ezért az országos bajnokságon szerette volna bizonyítani – elsősorban magának –, hogy igenis van még benne tűz.

A csapatgyőzelemmel kapcsolatban pedig elmondta, hogy a Vasas mindig az összetartásról volt híres, ezért tudták megszerezni az országos bajnoki címet, amivel kvalifikálták is magukat az úgynevezett Bajnokok Európa Kupájába, Heidenheimbe, és szeretnék a Vasassal megnyerni ezt a nagy múltú trófeát. "A vezetőedzőnk, Somfai Péter, a Honvéddal háromszor nyerte meg ezt a díjat, és most a Vasassal is erre törekszik, úgyhogy kíváncsian várjuk a versenyt" – hangoztatta a világbajnok.

Saját céljairól azt mondta:

"Előbb az Európa-bajnokságra kell koncentrálnom, meg persze az edzőtáborokra, hogy minél jobb formában, és lehetőleg világranglista-elsőként kezdjem az olimpiát."

Koch Máté úgy véli: ahhoz, hogy az olimpián esetleg jobb ágra kerülhessenek, mindent meg kell tenniük az Eb-n. Igazából csak Siklósi Gergely veszélyeztetheti a világelsőségét, bár a világbajnok szerint igazából azért hajtanak, hogy a csapat minél jobban szerepeljen. "Próbáljuk egymást húzni, és remélhetőleg Európa-bajnoki döntőt is vívhatunk egymással, bár mindenképpen az olimpián van a nagyobb hangsúly" – tette még hozzá.

A csapaton belüli rivalizálásról szólva Koch Máté azt mondta, hogy ez most már egyre inkább háttérbe szorul. Amíg az olimpiára való kijutás volt a tét, mindenki az egyéni győzelmekre hajtott, most, hogy ez biztosított, már újból a közös sikerek kerültek előtérbe.

"Szerencsére már kijutottunk Heidenheimbe és Párizsba, ezért most már újra vissza kell térni a régi kerékvágásba, és csapatban kell igazán összetartóan helytállnunk"

– mondta Koch Máté. Véleménye szerint ezt az összetartást nem befolyásolja a csapatársaival való vetélkedés, bár kétségtelen, hogy egyéniben aratott győzelmek mégiscsak komoly lelki erőt adtak neki. "Ez a rivalizálás azonban nem gyengíti a csapatot, hanem inkább előrevisz bennünket. Lassan már mind a négyen a világranglista 16-os mezőnyében vagyunk, az nagyon nagy előny lesz majd a továbbiakban mind az Európa-bajnokságon, mind pedig az olimpián" – mondta a sportoló.

A párizsi esélyekkel kapcsolatban a Vasas párbajtőrvívója nagyon derűlátóan nyilatkozott: "Az olimpián legalább egyszer a dobogó legfelső fokára szeretnék állni, de bármilyen színű éremnek örülni fogok. Nem akarom, hogy kinevessenek, amiért csupasz nyakkal jöttem haza Párizsból, úgyhogy mindenképpen éremmel szeretnék visszatérni."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Koch Máté: mindenképpen éremmel szeretnék hazatérni Párizsból
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást