Nyitókép: Peter J Fox/Getty Images

Két és fél év után először "reggeli" F1-hétvége

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2022. április 7. 12:11
Péntektől vasárnapig Melbourne-ben küzd meg egymással a száguldó cirkusz mezőnye. A szakértők szerint az idei első két futamon látott csata folytatódhat a Red Bull és a Ferrari között.

Visszatér a Forma–1-be az Ausztrál Nagydíj, és az Albert Parkban ismét rajthoz áll a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel. Melbourne-ben 2019-ben rendeztek utoljára versenyt, 2020 márciusában a koronavírus-világjárvány miatt órákkal a tervezett első szabadedzés előtt törölték az eseményt, a német pilóta pedig tavaly Abu-Dzabiban szerepelhetett legutóbb, az idei első két versenyt koronavírus-fertőzése miatt ki kellett hagynia.

Vettel most azt mondta: olyan érzése van, mintha elkésett volna az iskolából. A 34 éves versenyzőnek annyiban lesz csak megszokott idei első versenyhétvégéje, hogy pályafutása legtöbb szezonjában Melbourne-ben kezdődött a vb-idény. Megjegyezte, hogy már a szabadedzéseknek is fontos lesz, hogy megtalálja az összhangot az autójával, hiszen utoljára szűk egy hónapja, a bahreini teszten vezette az Aston Martint, amely két futam után még pont nélkül áll.

A szakértők a dobogós helyekért most is a Ferrari és a Red Bull csatájára számítanak, Szahírban kettős Ferrari-siker született Charles Leclerc vezetésével, a hajrában mindkét Red Bull kiesett technikai hiba miatt, Max Verstappen pedig Dzsiddában nagy harcban tudott visszavágni, de így is 20 pont a hátránya a vele egyidős monacói riválisához képest.

Bár a Mercedes bízik benne, hogy fel tud zárkózni az élcsapatokhoz, meglepő lenne, ha ez már az átépített melbourne-i utcai pályán megtörténne.

Két és fél év után először vár az európai szurkolókra reggeli Forma–1-es program, hiszen 2020-ban és 2021-ben a távol-keleti futamok is elmaradtak. Az Ausztrál Nagydíj időmérő edzése – magyar idő szerint – szombat reggel 8, a futam pedig vasárnap reggel 7 órakor kezdődik.

A vb-pontversenyek állása 2 futam után (még 21 van hátra):

versenyzők:

  1. Leclerc 45 pont
  2. Sainz 33
  3. Verstappen 25
  4. Russell 22
  5. Hamilton 16
  6. Ocon 14
  7. Pérez 12
  8. Magnussen 12
  9. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 8
  10. Norris 6
  11. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 4
  12. Gasly 4
  13. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 2
  14. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 1

csapatok:

  1. Ferrari 78 pont
  2. Mercedes 38
  3. Red Bull 37
  4. Alpine 16
  5. Haas 12
  6. Alfa Romeo 9
  7. Alpha Tauri 8
  8. McLaren 6


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az Ausztrál Nagydíj előtt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást