Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Faragó Tamás: a válogatottban játszani hazafias kötelesség

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2018. december 28. 19:40
Az InfoRádió állandó szakértője, Faragó Tamás szerint szélsőséges évet zár a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely ugyan az év csapata lett a FINA-nál, de nem vették figyelembe az Európa-bajnokság eredményeit; a barcelonai tornán márpedig csak nyolcadik lett az együttes.

Sikerek és kudarcok és érték a magyar vízilabdázást az elmúlt esztendőben, de azért az leszögezhető: továbbra is ott van a világ élvonalában - fogalmazott az InfoRádiónak Faragó Tamás olimpiai és világbajnok vízilabdázó.

"Az Eb-n elért nyolcadik helyről nem szabad megfeledkezni, az egy nagy csalódás volt a magyar vízilabdasportnak, főleg a férfi válogatottnak.

Nem tudom, mikor szerepeltünk ilyen rosszul. Fölmerültek olyan kérdések, amiket meg kellett oldani, de hát a későbbiekben az eredmények bizonyították, hogy Märcz Tamás és a fiúk képesek arra, hogy a hullámvölgyből kilábaljanak" - mondta Faragó, aki szerint

most igazából nem tudni, "hol vagyunk", hiszen a Világliga-ezüstérem és a Világkupa-győzelem úgymond "felmérő tornán" született siker,

ami mellett azért örülhetünk és büszkék lehetünk arra, hogy a FINA az év csapatának választotta a magyar férfiválogatottat.

Ősszel visszatért a férfiválogatottba néhány korábbi kulcsember. Hogy az ő szerepükkel mennyivel lehetünk erősebbek a későbbiekben, arról Faragó azt mondta,

Varga Dénes egyenesen szuperklasszisnak számít, ahogy ő irányítja a csapatot, amiben játszik, az meghatározza a mérkőzések képét

- utalt itt például a Ferencváros Európai Szuperkupa-győzelmére.

Varga mellett kiemelte Hárai Balázst is, aki "a világ egyik legjobb centere", velük nemcsak jó vízilabdázókkal, hanem kiváló sportemberekkel is erősödik a csapat, megfiatalítva pedig képes lehet arra, hogy 2019-ben egy igen erős mezényben kiharcolja a részvételét a 2020-as olimpiára.

Faragó Tamás tartja korábbi véleményét, hogy

a válogatottban játszani hazafias kötelesség,

de a két játékos visszatértével az ezzel kapcsolatos "morális válság" kérdése megoldódott.

A nőkről: "várjuk a bravúrt"

Ami a női válogatottat illeti, nem sok választotta el idén az Eb-éremtől.

"A női csapat teljesítménye mindig bravúr. Sajnos figyelembe kell venni, hogy Magyarországon hány kislány és nő vízilabdázik. 700-800 igazolt versenyző van, nekik kell ugyanazt az eredményt elérni, mint a 40-50 ezres merítésű Egyesült Államoknak vagy Ausztráliának, de beszélhetünk a kanadaiakról, az olaszokról, a spanyolokról, az oroszokról is, mégis ugyanazt az érmet osztják, amit úgymond sokkal olcsóbb elérni" - húzta alá Faragó Tamás, aki szerint az Eb-negyedik hely elfogadható a csapattól, amelytől a magyar vízilabda hagyományainak megfelelően "továbbra is várjuk a bravúrt".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Faragó Tamás a magyar vízilabdaévről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást