Idén az egerszalóki St. Andrea szőlőbirtok nyerte el az év pincészete díjat Magyarországon.
„Szeretnénk finomítani és egyre jobb minőségben megfogalmazni az egri borokat, de azért mégis nagyon jólesik, ha külső vélemények is megerősítik az ember munkáját” – mondta az InfoRádióban Lőrincz György.
A St. Andrea birtok vezetője arról is beszélt, hogy kevesebb bort fogyasztanak-e a fiatalok. Mint mondta, sok fiatalt látnak a bor iránt érdeklődők között, ami egyfelől megnyugtató, ám hozzátette, termelőként nincs rálátása az összes generációra. Ő maga is hall olyanokat, hogy a fiatalabbak másként viszonyulnak a borfogyasztáshoz, számukra mást jelent a közösségi kapcsolódás, vagy éppen a szórakozás közben fogyasztott ital. Ám kijelentette:
hisz benne, hogy a bor jelentősége megmarad, sőt növekedni is fog.
Az idei szőlőtermés várható kilátásairól Lőrincz György kijelentette, jó lesz az idei szüret. Azt viszont megjegyezte, nekik mindig „fel kell nőni” az adott évjárathoz, ellenétben azokkal, akiknek már többgenerációnyi tudásuk és tapasztalatuk van, nyilván ők könnyebben tudnak minden évben nagyon finom, kiegyensúlyozott borokat termelni. A borász kiemelte: „A tézis igaz, a tudással finom bor fog születni.”
A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével a Dél-Balatonon már meg is kezdődött az idei szüreti szezon. A balatonboglári borvidékhez tartozó Ordacsehiben szüretelt hibrid szőlőfajtából készülő könnyed, gyümölcsös, félszáraz bor várhatóan szeptember elején kerül a boltokba.