Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Budapestre utazik Debrecenből Munkácsy Golgotája

Infostart / MTI
2024. október 18. 19:49
A Krisztus-trilógia legnagyobb méretű darabját a Szépművészeti Múzeumban, a festő születésének 180. évfordulójára rendezett, a Munkácsy - Egy világsiker története című nagyszabású tárlaton láthatja majd a közönség - jelentették be pénteken a Déri Múzeum Munkácsy-termében sajtótájékoztatón.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, a Golgota kölcsönzésével hosszú távra tervezett együttműködés jön létre az önkormányzat, a Déri Múzeum és a Szépművészeti Múzeum között, ami alkotások, műtárgyak rendszeres cseréjét jelenti a jövőben.

Az együttműködés keretében a Szépművészeti Múzeum anyagából elsőként El Greco Angyali üdvözlet című világhírű alkotását láthatja majd a közönség adventtől vízkeresztig a Déri Múzeumban - jelezte a polgármester.

Vigh Annamária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy kiállításuk egészen különleges nézőpontból mutatja majd be Munkácsy fordulatokban gazdag életét, a szegény asztaloslegényből festőfejedelemmé válásának útját, sikereinek történetét. Megerősítette, hogy ők is nyitottak a Debrecennel és a Déri Múzeummal való együttműködés folytatására.

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója hangsúlyozta, az intézmény mindent megtesz, hogy méltó őrzője legyen a rábízott műveknek, ezért a Golgota elszállítását komoly előkészületi munkák előzik meg. Jelezte: a Munkácsy-trilógia három darabja - a Golgota mellett a Krisztus Pilátus előtt és az Ecce homo című alkotások - november 2-ig láthatók még együtt a Déri Múzeumban, s várhatóan húsvétkor lesz együtt látható ismét a trilógia.

Fodor Éva Irén, a Déri Múzeum képzőművészeti gyűjteményének tárvezetője elmondta: restaurátor szakemberek közreműködésével már hónapokkal korábban megtörtént a Golgota alapos állapotfelmérése. A leemelés előtt a restaurátorok ismét átnézik a festményt és szükség esetén javítják a felmerülő apró hibákat.

Egynapos pihentetés után a hengerre tekert festményt klimatizált ládába helyezve emeli ki egy daru a kupolaterem ablakán, majd műtárgyszállításra alkalmas kamion viszi a Szépművészeti Múzeumba.

Fodor Éva Irén az MTI-nek felidézte, hogy első alkalommal 1995. augusztus 25-én láthatta együtt a közönség a Krisztus-trilógia három darabját. Érdekességként említette, hogy az alkotó, Munkácsy Mihály soha nem látta együtt a képeket.

A Krisztus Pilátus előtt és a Golgota az első debreceni kiállítást követő években - a tulajdonosi viszonyok rendezésének időszakában - még többször elkerült Debrecenből. A trilógia utolsó darabja, a Golgota 2020. január elsején került be a Déri Múzeum leltárába, azóta az intézmény Munkácsy-terme a három kép végleges otthona - mondta a szakember.