Dübörögnek az ételfurgonok

InfoRádió
2017. február 12. 12:36
Egyre szélesebb a hazai street food kínálat, megszaporodtak a food truck-ok, amelyek közül több is igazi ínyencséget kínál. Mesterszakácsokat is rabul ejt a műfaj, ami nem csoda, az újhullámos street food minőségi, ízletes, gyors, és olyannyira változatos - mondta Vad-Horvát Zoltán, a Street Food Egyesület vezetője.

A változatosságát mutatja, hogy már kategorizálni is lehet a street food irányzatokat – olvasható az egyesület közleményében.

Klasszikusok: hamburger, hot-dog

A street food őrület hajnalán ezek merítették ki a gyorsételek fogalmát. A vízparti büfé műfaj azóta sem tűnt el, de alaposan átalakult: a fogások minőségi alapanyagokból, válogatott (legtöbbször magyar) termelőktől érkeznek. A legtöbb városban már nem csak egy burgerező, hot-dogos van, és lángosból sem csak a sima és a sajtos és ketchupos közül lehet választani.

Nemzetek ételei

Olasz gnocchit, szerb pljeskavicát és mexikói burritót is kínálnak már a magyar furgonok, sőt orosz nemzeti ételek közül is válogathatunk. Desszertként pedig belga wafel mesterek alkotásait ehetjük.

Elcsábult mesterszakácsok

Egyre több az olyan autó, aminek a kínálatát egyetlen kategóriába sem sorolhatjuk. Nincs fő termékük, mégis imádja őket a közönség – itt dolgoznak az úgynevezett guruló séfek, akik szinte ugyanazt művelik egy apró büfékocsiban, mint az éttermek csúcstechnológiás konyháiban. Az ételekre azonban nem kell órákig várni, és az utcán elfogyasztva is ugyanolyan finomak, mint a fehér abroszos asztalnál ülve.

Gyorsan édeset

Egyedi street food irányzatot képviselnek a desszertes, édességes truckok, a mozgó fagylaltozók, palacsintázók, vattacukros kocsik. Ezt a műfajt a gyerekek, családok kedvelik leginkább, ezért évről évre ezek száma bővül leginkább.

Medvekarom és füstölt hús

Külön kategóriát alkotnak az úgynevezett smokeresek, akik minimum 12, de van aki 20 (!) órán át is kitartóan füstöli a különböző húsokat. Miután elkészülnek, egy különleges, medvekaromként emlegetett kesztyűvel tépik cafatokra a húsokat, hogy szendvicsekben, salátákban tálalják házi BBQ szószokkal ízesítve.

Ázsiával fűszerezve

Külföldön már hódít, ezért számíthatunk rá, hogy hamarosan nálunk is megjelennek az ázsiai ételeket kínáló büfékocsik. Erre ösztönzi a szakmát az ország első Food Truck Rally-ja is, ahol a résztvevő furgonoknak öt meghatározott ázsiai fűszerből kell választaniuk, és ebből kell alkalmi fogást kreálniuk a rendezvényre - olvasható a Street Food Egyesület közleményében.