Nyitókép: Wikipédia

Meneküljön, ki merre lát - félelmetes fegyvert vetettek be az izraeliek

Infostart
2024. október 25. 21:55
Az izraeli légierő a napokban mért sebészi pontosságú csapást a Hezbollah egyik bejrúti fegyverraktárára egy olyan bombával, amiről eddig csak keveset lehetett tudni.

A Rafael cég mérnökei tervezték azt a rendszert, amivel a hagyományos, szabadesésű bombákat lehet felokosítani, és precíziós csapásmérő fegyverré alakítani – írja a The Independent. Mostanáig azonban csak keveset lehetett tudni erről a fejlesztésről, míg élőben legfeljebb csak a bomba pusztítását tudták levideózni a haditudósítók.

A legutóbb Bejrútban végrehajtott légitámadás idején viszont az AP hírügynökség munkatársának sikerült lefényképeznie egy ilyen különleges bombát, közvetlenül a becsapódás előtt. A The Independent megmutatta a képet a Human Rights Watch elnevezésű emberjogi szervezet egyik szakértőjének, Richard Weirnek. Ő állapította meg, hogy a képen egy SPICE irányított siklóbomba látható, méghozzá nagy valószínűséggel a 2000-es, vagyis kétezer font súlyú (kb. 907 kg) változat. (Van egy kisebb is, ami csak fele ekkora.) Az alábbi videón látni ahogy a bomba becsapódik az épület aljába, majd a robbanást követően a ház kártyavárként omlik össze.

Richard Weir szerint a SPICE 2000-et valószínűleg késleltetett gyújtóval szerelhették fel azért, hogy a becsapódás után kellően mélyre fúródhasson az épület alagsorába. Csak ezután robbant fel a harcirész, ezért szinte nem is repülték szét repeszek, és csak minimális volt a járulékos károkozás. Szemtanúk elmondták, hogy a támadás közelében állók közül – az ijedtségen kívül – senkinek sem lett baja. Igaz, ehhez az is kellett, hogy a bombázást megelőzően 40 perccel az izraeliek telefonon figyelmeztessék a környéken lakókat:

meneküljön, ki merre lát!

De még ez sem volt elég, mert közvetlenül a SPICE 2000 leoldása előtt két kisebb bombát dobtak az épületre. Ahogy az izraeli légierőnél mondják: "megkopogtatták a tetőt", hogy egyértelművé tegyék: ez az épület lesz a légicsapás célpontja. Az alábbi kép pillanatokkal a bomba becsapódása előtt készült.

A felvételen jól látni a bomba repülését irányító vezérsíkokat, amelyek bámulatos pontossággal vezetik a célba a légiaknát. Maga a robbanótest egy hagyományos, MK-84-es amerikai légibomba. Erre szerelték fel azt a bizonyos "felokosító" készletet. Az orr-részre került az irányító egység, amely tűzvezető számítógépből, egy erősen zavarvédett GPS-vevőből, illetve elektrooptikai egységből áll. Utóbbi tévékamerát is tartalmaz, amelynek képét a bomba minikomputere összehasonlítja a memóriájába táplált fotókkal. Ez alapján azonosítja a célt, majd pedig annak,

egy előre kiválasztott pontjába vezeti a fegyvert, legfeljebb 3 centiméteres szórással.

A manőverezést az orr- és a farokrész kormányfelületei végzik. Utóbbiak előtt olyan, X alakban felszerelt szárnyak vannak, amelyeken zuhanás közben felhajtóerő termelődik. A SPICE ennek segítségével képes több tíz kilométert siklani a leoldás helyétől. Az indítás magasságától függően akár hatvan kilométerre is elrepülhet, vagyis a támadó repülőgép az ellenséges légvédelem hatótávolságán kívül maradhat.

A Rafael SPICE 2000 iránytott siklóbombája. Forrás: Wikipédia

A RAFAEL fejlesztésére az amerikai Lockheed-Martin is felfigyelt, és a két fegyvergyártó 2019-ben közös vállalatot hozott létre. A SPICE irányító készletek gyártása az USA nyolc államában folyik és ez adja a teljes termelés 60 százalékát. Így fordulhatott elő az a furcsa helyzet, hogy a jeruzsálemi kormánynak a washingtoni külügyminisztérium jóváhagyását kellett kérnie, amikor vásárolni akart az Amerikában készülő irányító egységekből, pedig azok izraeli eredetűek.

A zsidó állam légiereje ugyanis ezekkel a precíziós fegyverekkel rombolta a Hamász gázai bázisait. Noha eredetileg a tervezés egyik fő célja a járulékos károkozás minimalizálása volt, Gázában mégis több ezren vesztették életüket a bombázások következtében. A palesztin jelentésekből viszont nem derül ki, hogy a több mint 40 ezer áldozatból hányan lehetettek a Hamász fegyveresei.