Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Elítélik a Patrióták vezetői Ursula von der Leyen Orbán Viktorra tett megjegyzéseit

Infostart / MTI
2024. október 17. 14:12
A Patrióták történelmi jelentőségű első csúcstalálkozója jelezte, hogy a pártcsalád egyre erősebb befolyással bír Európában - jelentette ki közleményében a Patrióták pártcsoport, a Brüsszelben megtartott első csúcstalálkozóját követően csütörtökön.

Tájékoztatásuk szerint a Patrióták tagpártjainak vezetői megvitatták a nap folyamán később kezdődő Európai Tanács ülésének témaköreit, melyek között első helyen a migráció szerepel.

"Szemben az Európai Bizottság ellenőrizetlen bevándorlást támogató politikájával, a Patrióták emlékeztetnek arra, hogy az EU külső határainak védelme kötelesség, nem pedig bűn" - fogalmaztak.

A Patrióták megerősítették Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke melletti teljes támogatásukat, aki - mint írták - pénteken Palermóban részt vesz az ellene Olaszország határainak, egyben Európa határainak megvédése miatt indított per meghallgatásán.

A pártvezetők e tekintetben egyetértettek abban, hogy lehetővé kell tenni a tagállamok számára azt, hogy mentességet kérhessenek a nemzetbiztonságukat vagy önállóságukat sértő uniós migrációs politikák alkalmazása alól, vagy felfüggesszék alkalmazásukat.

"A Patrióták vezetői elítélik Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője által az Európai Unió Tanácsának elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnökére múlt héten, az Európai Parlamentben tett megjegyzéseket" - fogalmaztak. Az Európai Bizottság elnöke egyértelműen megsértette a tanáccsal való őszinte együttműködésre vonatkozó kötelezettségét - hívták fel a figyelmet.

"Az általunk követelt változás egy egyre erősebb és összehangoltabb pártcsaládon keresztül formálódik" - fogalmaztak.

A Patrióták vezetői végezetül örömüket fejezték ki tagpártjaik közelmúltbeli sikereinek Hollandiában, Ausztriában, Csehországban, Franciaországban és a múlt hétvégén a belgiumi Flandriában tartott választások alkalmával. Többször, mint bármikor korábban ők alkotják a legnagyobb ellenzéki pártot az Európai Unióban - tették hozzá.