Nyitókép: MTI/AP/Bilal Huszein

Feltámadásáról beszél a Hezbollah és a Hamász is

Infostart / MTI
2024. október 8. 14:32
A Hezbollah már túllépett az Izrael által okozott "fájdalmas csapásokon" - jelentette ki kedden Naim Kasszem sejk, a libanoni síita szervezet főtitkár-helyettese.

Kasszem az Iránból támogatott Hezbollah és Izrael közötti fegyveres konfliktust olyan háborúhoz hasonlította, amely arról szól, hogy melyik fél sírja el magát előbb, és szerinte nem a Hezbollah lesz az. Hozzáfűzte: a szervezet egy évnyi harc után is megőrizte képességeit.

Az izraeli hadsereg kedden tudtatta, hogy légiereje bejrúti támadásában az előző este likvidálta Szuhail Husszein Husszeinit, a síita milícia logisztikai főnökét, főhadiszállásának vezetőjét. Ez a katonai központ a felelős egyebek között a fegyverek átadásáért Irán és a Hezbollah, valamint a fegyverek elosztásáért a Hezbollah egységei között.

Energiakörútra indult az iráni külügyminiszter

Mindeközben Abbász Aragcsi kedden megtorlást ígérve óva intette Izraelt attól, hogy bármilyen támadást indítson az iszlám köztársaság ellen, válaszul a zsidó állam ellen egy héttel ezelőtt indított nagyszabású iráni rakétatámadásra. Az iráni külügyminiszter a nap folyamán Szaúd-Arábiába repül, majd további más Öböl-menti, az iráni-izraeli konfliktusban semlegességet hirdető és szintén jelentős energiaexportőrként számon tartott országba is ellátogat, hogy a közel-keleti válságról értekezzenek.

"Folytatódik a párbeszéd a térségbeli fejleményekről annak érdekében, hogy megakadályozzuk a cionista rezsim Libanonban elkövetett szégyentelen bűntetteit, amelyek a gázai bűntettek folytatását jelentik(…) Arra törekszünk, hogy a régió országai együtt lépjenek fel a brutális libanoni támadások leállításáért" - fogalmazott az iráni állami médiában Aragcsi.

A Hamász feltámadását ígérték

"Főnixmadárként fog feltámadni hamvaiból" a Hamász a palesztin iszlamista szervezet egyik befolyásos vezetője, Háled Mesaal szerint. A Reuters hírügynökségnek adott, kedden közzétett interjúban Mesaal azt állította, hogy a Hamász újra fel fog emelkedni az izraeli hadsereggel szemben a Gázai övezetben elszenvedett veszteségei ellenére. A szervezet továbbra is toboroz új tagokat, és folytatja saját fegyvereinek előállítását - tette hozzá.

"A palesztinok történelme ciklusokból áll.

Átmegyünk egy-egy szakaszon, mártírokat veszítünk, és elveszítjük katonai képességeink egy részét is, de aztán a palesztin lélek újra feltámad mint a főnixmadár"

- mondta Mesaal.

A Hamász-vezető szerint a szervezet ma is képes arra, hogy támadásokat hajtson végre izraeli katonák ellen. "Elveszítettük a fegyvereink és lőszereink egy részét, de a Hamász továbbra is toboroz fiatalokat, és maga állítja elő fegyvereinek és lőszereinek egy jelentős hányadát" - fejtette ki.

Háled Mesaal 1996 és 2017 között volt a Hamász politikai vezetője, de máig befolyásos szerepet tölt be a szervezet életében. Az emigrációban élő Mesaal az egyike annak a hat Hamász-vezetőnek, aki ellen terrorizmus címén vádat emelt az amerikai igazságügyi minisztérium a 2023. október 7-i Izrael elleni terrortámadás miatt, amely során palesztin fegyveresek 1200 embert megöltek és 250 túszt Gázába hurcoltak.

Az izraeli hadsereg erre válaszul indított katonai hadműveletet a Gázai övezet ellen, ahol a helyi hatóságok szerint már a 42 ezret is meghaladja a palesztin halálos áldozatok száma.

Izrael azt állítja, a Hamász már nem működik jól szervezett katonai struktúraként, tevékenységét gerillaharcra sikerült visszaszorítani.

Az izraeli hatóságok szerint a palesztin áldozatok legkevesebb harmada - nagyjából 17 ezer ember - a Hamász harcosa volt. A Gázai övezeti harcokban mintegy 350 izraeli katona halt meg.

Mesaal az interjúban azt mondta: nem lát lehetőséget a békére mindaddig, amíg Benjámin Netanjahu van kormányon Izraelben. "Amíg az (izraeli) megszállás fennáll, addig a Közel-Kelet időzített bomba marad" - jelentette ki Háled Mesaal.

(A nyitóképen: A Hezbollah libanoni síita milícia helyettes vezetőjének, Naim Kasszem sejknek a Hezbollah al-Manar tévécsatornáján közvetített beszédét hallgatják férfiak egy bejrúti borbélyműhelyben 2024. szeptember 30-án. Három nappal korábban izraeli légicsapás végzett a fegyveres szervezet vezetőjével, Haszan Naszralláh sejkkel a Hezbollah főhadiszállásaként használt, lakóházak alatt létesített bunkerben, Bejrút Dahíja városrészében.)