Nyitókép: Utcanévtábla a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar téren, amelyet két hétre jelképesen Október 7. térnek neveztek át az Izraelben elkövetett támadás áldozatainak emlékére 2024. január 7-én. MTI/Lakatos Péter

Több a zsidó közösségek elleni cselekmény az elmúlt egy évben külföldön

Infostart / MTI
2024. október 7. 19:46
A zsidó közösségek ellen elkövetett antiszemita cselekmények jelentős növekedéséről számolt be az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (ADL) németországi és olaszországi zsidó közösségekkel egyetemben a Hamász október 7-én Izrael ellen elkövetett támadásának évfordulóján.

A Rágalmazás-ellenes Liga október 6-án közzétett jelentésében kiemeli: a 2023. október 7-étől 2024. szeptember 25-éig tartó időszakban az Egyesült Államokban rögzített, 10 ezret is maghaladó antiszemita esetek száma több mint a háromszorosa a korábbi évben regisztrált 3325 cselekménynek.

Az antiszemita cselekmények közül több mint 8 ezer esetben szóbeli vagy írásbeli zaklatás történt, 1840 esetben vandalizmust követtek el, és további 150 esetben a tettlegességig fajult a helyzet - írta jelentésében az ADL. Több mint 1200 incidens egyetemi campusokon történt, legalább kétezer esetben zsidó intézmények ellen követtek el cselekményeket - az utóbbiak felében robbantással fenyegetőztek.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa az október 7-i támadás évfordulója alkalmából kiadott jelentésben rámutatott: idén a németországi zsidó gyülekezetek legalább 42 százaléka ellen követtek el antiszemita cselekményt.

"A gyülekezetek gondoskodnak a tagokról, a közösségi érzés felerősödött, a rendezvények száma megnőtt, az emberek alkalmazkodnak a helyzethez" - jelentette ki Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke. Schuster arra is felhívta a figyelmet, hogy "a német társadalom nem engedheti meg, hogy a zsidó élet kevésbé láthatóvá váljon".

A növekvő antiszemitizmus miatt aggódó olaszországi zsidó közösségek a római Nagy Zsinagógában (Tempio Maggiore) emlékeztek meg a Hamász egy évvel ezelőtti támadásáról.

"Azért gyűltek ma össze a zsidó közösségek és olaszországi testületeinek képviselői, hogy együtt fejezzék ki fájdalmukat a hajnalban kezdődő és soha véget nem érő nap miatt, és részvétet nyilvánítsanak az áldozatok részére" - mondta az eseményen Noemi Di Segni, a Olaszországi Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke.

Di Segni a zsidó közösségek félelmeiről és szorongásáról szólva elmondta: Európa és Olaszország jövője bizonytalanná vált, a zsidó közösségek elmerültek a mindennapossá vált konfrontációkban, a növekvő és sokrétű antiszemitizmusban, miközben a vállukon hordozzák több évszázadnyi antiszemitizmus terhét".