Nyitókép: Alex Walker/Getty Images

Ukrán beismerés: sokat javult az orosz taktika

Infostart
2024. október 4. 06:57
Az ukrán hadsereg jelentős kihívásokkal néz szembe a donyecki fronton. Az ukrán katonák beszámolói szerint az orosz taktika megváltozott 2023-hoz, képest és jelentős fejlődésen ment keresztül.

Míg a tavalyi harcokat jórészt a tüzérségi párbajok, és a gyengén képzett orosz mozgósított katonák véget nem érő rohamai határozták meg, mára az orosz rohamcsapatok képzettekké váltak, és felszereltségük is jelentősen javult.

Ráadásul kisebb létszámú csapatokban mozognak Vlagyimir Putyin katonái: tavasszal már csak 10-20 főből álló csoportokban rohamozták az ukrán védelmet, mostanra 4-5 fős egységeket használnak.

Mindez megnehezíti az ukrán katonák számára az észlelést és az ellencsapások kivitelezését is,

a szűkös mennyiségű lőszert (egyes szakaszon akár 10:1 arány is lehet az oroszok javára) kisebb egységek felszámolására kénytelenek felhasználni – idézi a The Washington Post tudósítását a Portfolio.

Ráadásul Moszkva kitűnően kombinálja új taktikáját a tüzérségi- és drónfölényével: a tüzet nyitó ukrán katonákra nagyon gyorsan érkezik a válasz, pozíciójuk feladására kényszerítve Kijev katonáit – olvasható.

Ukrán katonák szerint Oroszország így is rendkívüli emberveszteséget halmoz a támadásai során, de ezzel párhuzamosan sikerült mozgásba lendítenie a frontot, egyre hátrébb szorítva az ukrán fegyveres erőket. Különösen a Pokrovszk–Vuhedár közötti szakaszon, utóbbi erődváros két év ostrom után kapitulált az elmúlt napokban.

A The Washington Postnak nyilatkozó katonák szerint komoly problémát jelentenek a siklóbombák is, amelyből Oroszország legutóbb már a 9000 kilogrammos verziót is sikeresen tudta ledobni az állásokra.

A repülőgépekből mindenféle akadály nélkül útnak indított siklóbombák egész lövészárok-szakaszokat és az azokban található személyzetet is elpusztíthatják – nyilatkozta az egyik katona.

Az új taktika, Oroszország folyamatos utánpótlása az emberállományban, illetve az ezzel párhuzamosan növekvő lőszer- és emberhiány az ukrán oldalon arra kényszerítette a kijevi hadvezetést, hogy fokozatosan teret adjon az orosz előretörésnek a donyecki frontvonalon.