Nyitókép: Polizei_OL/Twitter

Baj van a nagy német határzárral: fellázadtak a rendőrök

Infostart
2024. szeptember 26. 19:55
Szeptember közepén zárta le határait Németország, a rendőrszakszervezet alig tíz nap után közölte: semmi haszna az intézkedésnek.

A német kormány szeptember közepén hozott döntést a határvédelem általános szigorításáról. Az intézkedést Nancy Faeser belügyminiszter jelentette be, hangsúlyozva, hogy erre az illegális migráció korlátozása érdekében van szükség. Több szomszéd – mindenekelőtt Ausztria és Lengyelország – tiltakozott az intézkedés ellen. A feladat végrehajtását a rendőrökre bízták.

A német rendőrség a Luxemburggal, Belgiummal, Hollandiával és Dániával közös határátkelőhelyeken kezdett állandó szolgálatba, kiterjesztve a Lengyelországgal, a Cseh Köztársasággal, Ausztriával, Svájccal és Franciaországgal közös határátkelőhelyek korábbi ellenőrzését.

Tíz nappal az intézkedés életbe lépése után a határellenőrzést végző rendőrök szakszervezetének (GdP) elnöke megkérdőjelezte a lépés hatékonyságát. Az RND hírszolgálatnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a rendőrök "alig találkoztak" illegális bevándorlókkal, mint ahogy embercsempészekkel sem. Andreas Rosskopf szerint a nyugati határokon csupán elenyésző számú, azonnali visszatoloncolás történt. Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a határellenőrzések bevezetése, illetve szigorítása miatt az "érkezők" elkerülik az ellenőrzési pontokat és a főutakat, sőt a buszok is kerülőutakat választanak – tette hozzá.

A szakszervezet elnöke úgy értékelte, hogy

nem észlelhető a bevezetett intézkedés elrettentő hatása sem.

Ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy változatlanul nagy számú menedékkérőt irányítanak az országos migrációs és menekültügyi hivatalba.

Rosskopf hangsúlyozta azt is, hogy a szigorító intézkedések nyomán a határokhoz kivezényelt rendőrök nem rendelkeznek a szükséges felszereléssel. Ennek kapcsán a korszerű, a keresést elősegítő járművek, a mobil ellenőrzőpontok, a sebességmérők és a megfelelő világítóeszközök hiányára utalt. "Az elmúlt évek ezzel kapcsolatos mulasztásai igazán most érezhetők" – fogalmazott a szakszervezeti elnök.