Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

A nyugati hatalmakat nem nyűgözte le Volodimir Zelenszkij győzelmi terve

Infostart
2024. szeptember 26. 17:19
Amerikai sajtóhírek szerint a Biden-kormányzat aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ukrán elnök "győzelmi terve" nem tartalmaz átfogó stratégiát, csupán egy újracsomagolt kérés több fegyver átadására, valamint a nagy hatótávolságú rakétákra vonatkozó korlátozások feloldására.

Zelenszkij csütörtökön tervezi bemutatni részletesen tervét Joe Biden amerikai elnöknek, akivel Washingtonban találkozik. Ugyanakkor amerikai és európai tisztviselők szerint, akik nagy vonalakban ismerik a tervet, az ukrán elnök elképzelése nem mutat világos utat az ukrán győzelemhez - írja a The Wall Street Journal cikke nyomán a Portfolio. Az egyik tisztviselő csupán annyit fűzött hozzá: "Nem vagyok lenyűgözve, nem sok új van benne".

Mint írják, a terv központi eleme, hogy az Egyesült Államoknak zöld utat kell adnia Ukrajnának, hogy Kijev saját belátása szerint használhassa az átadott fegyvereket. Alexander Stubb finn államfő megállapította, enélkül a felhatalmazás nélkül a terv kevésbé releváns, ugyanis Ukrajna nehezen tudna reagálni a folyamatos orosz támadásokra.

Az USA továbbra sem tervezi engedélyezni Kijev számára, hogy nagy hatótávolságú fegyverekkel mérjen csapásokat Oroszországra.

Ezt a véleményt Németország is osztja. Ugyanakkor több európai ország, többek közt Nagy-Britannia, Lengyelország és Dánia is sürgeti az engedély megadását az ukránoknak.

Eközben, amerikai és európai tisztviselők beszámolója szerint Volodimir Zelenszkij előterjesztett egy maximalista javaslatot annak reményében, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei Ukrajna minden igényét teljesítik majd. Az ukrán keretek jelenlegi állapota azonban elkedvetlenítette Joe Biden legfőbb tanácsadóit, mondták amerikai tisztviselők, akik az elmúlt hetekben Kijevbe utaztak, és a terv elemeiről tájékozódtak - írja a lap.

Azt remélték, hallanak majd valami olyat, amit a Biden-kormányzat hivatala végéhez közeledve még támogathat, de nem így történt.

Az amerikai külügyminisztérium egy tisztviselője keddi nyilatkozatában azt mondta, Ukrajna terve nagyjából lefedi az ország harctéri szükségleteit, a belpolitikai átalakításokat és a gazdaságot. Amerikai és európai szakértők szerint azonban az első szakasz Volodimir Zelenszkij tervének legjobban kidolgozott része, azaz a fegyverekkel kapcsolatos kérések, a többi kulcsfontosságú elem azonban kevesebb konkrétumot tartalmaz.

Magas rangú amerikai tisztségviselők nyilvánosan még mindig ragaszkodnak ahhoz az állásponthoz, hogy Ukrajna képes győzni Oroszországgal szemben, bár arról már nem esik szó, hogy visszaszerezhetik az összes elvesztett területet.