Nyitókép: MTI/EPA/Koca Sulejmanovic

Az ítéletidő már lecsapott Németországra és Ausztriára, és ez még csak a kezdet

Infostart
2024. szeptember 13. 16:47
Szinte egyik pillanatról a másikra köszöntött be az ítéletidő Németországban és Ausztriában is. A meteorológusok mindkét országban aggódnak az elkövetkező napok időjárása miatt. Az illetékes hatóságok felkészültek az eddigi és a lehetséges károk elhárítására, a lakosságot szinte szüntelen figyelmeztetik az időjárás várható alakulására.

A német meteorológiai szolgálat (DWD) már előzetesen arra készítette fel a lakosságot, hogy elsősorban az ország keleti és délkeleti része a leginkább érintett, de az ítéletidő nem kímél más térségeket sem. Az egyik legfőbb "áldozat" Bajorország, ahol állandó eső és a hét végén nagy mennyiségű friss havazás várható, ezért a meteorológusok már nem is az ősz, hanem a tél beköszöntéről beszélnek.

Egyes helyeken négyzetméterenként negyven-hatvan, de akár száz liter csapadék várható. A folyamatos esőzés az előrejelzés szerint egyes helyeken vasárnap reggelig eltarthat. A hatóságok súlyos áradásoktól tartanak.

Az előrejelzések szerint péntektől az Alpokban a havazás is "nekilendül". A havazással együtt több helyütt kilenc, sőt tízes erősségű széllökések is előfordulhatnak. A német meteorológiai szolgálat folyamatosan tájékoztatja a lakosságot az időjárásról és annak várható változásairól.

Súlyos a helyzet Ausztriában is. Az osztrák meteorológiai szolgálat folytatódó heves esőzésre és havazásra figyelmeztetett. A lakosságot egyidejűleg áradásokra, sárlavinákra és ebből fakadóan is súlyos utazási fennakadásokra figyelmeztetik. Több helyütt – így Bécsben is – már utcákat zártak le.

Az ORF közszolgálati médium szerint a hegyekben "komoly tél" van. Több tartományban folyamatos és heves eső, az Északi-Alpokban rendkívüli havazás várható.

Az embereket arra szólítják fel, hogy halasszák el a nem feltétlenül szűkséges utazásokat. Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) az elkerülhetetlen vonatkimaradásokra és a késésekre figyelmeztetett. Bécs városa pedig azt tanácsolta a lakosoknak, hogy a széllökések és a heves esőzések miatt kerüljék a kirándulásokat és a nem szükséges ügyintézéseket.

Felső-Ausztria tartományban a Dunán és mellékfolyóján, az Innen folyamatosan emelkedik a vízállás, és várható, hogy a riasztási határértéket már pénteken eléri. Mauthausennél jelenleg már a mobil árvízvédelmet készítik elő.

Stájerországban az eső és a havazás már eddig számos problémát okozott, különösen a magasabb helyi utakon. A tartományban az időjárási helyzet miatt áramkimaradásokra figyelmeztetnek. A helyi energiaszolgáltató felkészült az időjárási helyzetre, a fennakadások gyors elhárítására.

Alsó-Ausztriában ugyancsak folynak az előkészületek a rendkívüli időjárás okozta nehézségek elhárítására. A tűzoltók valamennyi érintett tartományban készenlétben állnak