Nyitókép: Sebastian Kahnert/Getty Images

Erősödött a szélsőjobb a német tartományi választásokon, hatalomhoz mégsem juthat

Infostart / InfoRádió - Kántor Viola
2024. szeptember 2. 14:05
Választást tartottak tegnap két volt Kelet-Német tartományban, Türingiában és Szászországban. Az exit poll szerint a voksolás az Alternatíva Németországért párt megerősödését hozta.

"Az AfD már nagyon régóta sikeres a keleti tartományokban, és ami a kormányzó pártok eddig példátlan meggyengülését illeti, jól jelzi a válsztások horderejét, hogy a német közszolgálati televízió főszerkesztője lemondásra szólítja fel a baloldali koalíciót" - mondta Prőhle Gergely, megjegyezve: ez a második világháború óta példa nélküli. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója az InfoRádióban hozzátette, ezt a két tartományi választást mindenki a sikertelen szövetségi kormányzati politika és az elmúlt hónapok németországi történéseinek visszajelzéseként értékeli.

A szakértő a Bündnis Sahra Wagenknecht párt mindkét tartományban elért 10 százalék feletti eredménye kapcsán azt mondta, egy érdekes jelenségről van szó, hiszen mindössze 2023 őszén alakultak párttá. A névadó Sahra Wagenknecht korábban a Die Linke, vagyis a kommunista utódpárt politikusa volt, ő alapította a jelenlegi pártot. Korábban egy elsősorban baloldali programmal futott neki a választásnak a bevándorlás, vagy akár az orosz-ukrán háború témájában.

Most viszont vett egy konzervatív irányt, tehát egy igen eklektikus formációról van szó, ami ennek ellenére 10 százalék feletti eredményt tudott hozni. Ezzel kulcspozícióba került, a mérleg nyelveként tud megjelenni

- mondta Prőhle Gergely.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója a két német tartomány kormányalakítása kapcsán elmondta, Szászországban a kereszténydemokraták nyertek, még ha csak egy-másfél százalékkal az AfD előtt, de így továbbra is ők alakíthatnak kormányt. Hozzátette, ez nem lesz könnyű feladat, hiszen az eddigi koalíció, amiben a szociáldemokraták és a zöldek voltak, éppen annyi mandátumot ad ki, amennyi a többséghez elegendő. A kérdés az, hogy a kereszténydemokraták kitartanak-e emellett, vagy a már említett Sahra Wagenknecht mellé állnak. Ez azonban mindeddig a CDU részéről központi pártutasításra kizárt volt.

Türingiában még ennyire sem egyszerű a helyzet - magyarázta Prőhle Gergely. Ott kimondottan csak a korábbi kommunista utódpárttal vagy Sahra Wagenknechttel lehetne kormányt alakítani. Mint mondta, mindenütt az a törekvés, hogy a győztes pártot, illetve a Szászországban második helyet elért AfD-t továbbra is politikai karanténban tartsák, kizárják a hatalomgyakorlásból. Vagyis az látható, hogy az óriási támogatottság mellett sincs esélye az AfD-nek kormányzati hatalomba kerülni, ez pedig meglehetősen kusza politikai helyzetet eredményez - jegyezte meg a szakértő.

Prőhle Gergely szerint aligha menthető a kormánykoalíció, de mivel 13 hónap múlva országos választás lesz, ezt az időszakot még átvészelik, megpróbálják menteni, ami menthető. Leszögezte:

a legfőbb kérdés a migráció; nem véletlen, hogy számos elemzés egy amerikai mondást parafrazeál, miszerint a kormány nem "economy stupid", hanem "migration stupid".

Tehát a bevándorláson áll vagy bukik minden - szögezte le. Emlékeztet, hogy a nemrégiben Solingenben történt késes tragédiát is kapkodás követte. Az, hogy az elmúlt napokban visszatoloncoltak 28, bizonyítottan bűnöző bevándorlót Afganisztánba, már azt jelzi, hogy felfogta a kormány, mire van szükség. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója megjegyezte: az ezzel a probléma, hogy a helyzet három évvel ezelőtt is látható volt, és sokan vannak azon a véleményen, hogy ha akkor cselekedtek volna, most nem tartana itt Németország.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A szászországi és türingiai választások az AfD erősödését hozták - Pröhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást