Nyitókép: Hani Alshaer/Anadolu via Getty Images)

Biztató fejlemény egy háború sújtotta övezetben

Infostart / MTI
2024. augusztus 31. 20:47
Megkezdődött a járványos gyermekbénulás elleni oltási kampány a Gázai övezetben szombaton – közölte a Hamász egészségügyi minisztériumának egyik vezetője az AFP francia hírügynökséggel.

A kampány azután indult, hogy az ENSZ bejelentette a „humanitárius fegyverszünetet”, amelynek célja a gyermekek beoltása a palesztin területen tizenegy hónapja dúló háború ellenére.

„Az egészségügyi minisztérium, az ENSZ palesztinokat segítő alapja (UNRWA), és civil szervezetek szombaton megkezdték a járványos gyermekbénulás elleni oltási kampányt a Gázai övezet középső részén” – közölte Músza Abed, a Hamász-kormány egészségügyi minisztériumának sürgősségi ellátásokért felelős igazgatója.

Nemrégiben diagnosztizálták egy tízhónapos gyermeknél a betegséget a Gázai övezetben, az utóbbi 25 évben ez volt az első ilyen eset.

A Hamász október 7-i Izrael elleni támadása által kiváltott háború miatt az ENSZ 1,2 millió adag, szájon át, cseppek formájában beadandó oltóanyagot szállított palesztin területre. A vakcinát két adagban, egy hónapos időközzel kell beadni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön jelentette be, hogy az izraeli hadsereg és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet megállapodott arról, hogy három alkalommal három napra felfüggesztik a harcokat a Gázai övezetben azzal a céllal, hogy az övezet középső, déli és északi részén élő gyerekek megkaphassák a járványos gyermekbénulás elleni védőoltást.

A poliomielitisz vírusa váladékkal érintkezve terjed emberről emberre, és a fertőzött emésztőrendszerében szaporodik. A fertőzöttek 80-90 százaléka tünetmentes, 10-20 százalékban láz, fejfájás, hasi fájdalom, hányinger és hányás vagy torokfájás jelentkezik, de ritkán megjelenhetnek agyhártyagyulladás jelei, és az esetek kevesebb mint 1 százalékában bénulás, melynek mértéke a sérült idegsejtek számától függ, de akár halálos is lehet.

A járványos gyermekbénulás gyógyíthatatlan, de a globális oltókampányoknak köszönhetően szinte az egész világon sikerült megállítani a vírus terjedését és eltüntetni a betegséget. 2022-ben mindössze 30 poliovírusos fertőzést jelentettek a világ három országából, Pakisztánból, Afganisztánból és Mozambikból.