Nyitókép: Jonathan Brady/PA Images via Getty Images)

Már öt holttestet találtak az elsüllyedt luxushajóhoz lemerülő búvárok

Infostart
2024. augusztus 21. 16:38
Áttörés a hétfőn az olaszországi Szicíliánál híres utasokkal a fedélzetén elsüllyedt jármű átkutatásában.

Mint ismert, erős viharba került és elsüllyedt a Bayesian nevű luxusjacht hétfő hajnalban a szicíliai partok közelében, Porticellónál. A tragédiát a 22 utas közül 15 túlélte, egy ember holttestét megtalálták, hat embert eltűntként tartottak számon. Hétfő óta többször is búvárok próbáltak meg bejutni a jármű kabinjaiba, de ezt igencsak megnehezíti, hogy törmelékek, illetve a hajó berendezési tárgyai elzárják a jármű amúgy is keskeny folyosóit.

Szerdán a mentőegységek a hajó egyik, a búvárok által feltárt repedésén jutottak be, és az egyik közeli kabinban két holttestet találtak matracok mögé szorulva. Az olasz lapok és a Reuters helyszíni értesülését a BBC-nek megerősítette a szicíliai polgári védelmi hatóság vezetője, Salvatore Cocina.

Frissítés, 17.30: később két további áldozat megtalálásáról számoltak be a lapok. A The Guardian azt írta, hogy két holttestet a jacht fedélzetén, kettőt pedig egy kabinban találtak meg. Utóbbiak még mindig a hajóroncsban vannak, és az előbbiek kiemeléséről szólhattak a korábbi hírek. Beszámolók szerint a szerdán megtalált áldozatok egyike egy erős testalkatú férfi, másikuk pedig egy fiatal nő, de sem a nemükről, sem a személyazonosságukról nincs egyelőre hivatalos közlés. A lapok megjegyzik: a tengerfenéken az oldalára dőlve fekvő hajóban rekedt áldozatok kiemelése komolyabb munka, mert a búvárok csak 8-10 percig maradhatnak a hajóban, mielőtt újra a felszínre kell jönniük.

A hajón neves és befolyásos emberek is utaztak családtagjaikkal. Az eltűntek között van

  • Mike Linch brit nagyvállalkozó, akit korábban a brit Bill Gates-ként is emlegettek, valamint lánya, a 18 éves Hannah Lynch;
  • Chris Morvillo, Mike Linch ügyvédje, és az az ő felesége, Neda Morvillo ékszertervező;
  • Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley International bank - nem ügyvezető - elnöke és az ő felesége, Judy Bloomer.

Frissítés, 18.09: Szicília polgári védelmi főigazgatójára hivatkozva a The Telegraph azt írja, Mike Lynch brit technológiai vállalkozó és lánya, Hannah holttestét is megtalálták. A La Repubblica a hvg.hu szerint úgy tudja, a másik két holttest Jonathan Bloomeré és Chris Morvilloé.

Frissítés, 19.04: A szicíliai hatóságok a BBC-nek azt mondták, egy ötödik áldozatot is megtaláltak a jacht belsejében, dolgoznak a test felszínre juttatásán. Már csak egy eltűntet keresnek. A The Guardian hírei szerint négy holttestet már a partra vittek. A keresést végül sötétedéskor befejezték szerdára.

Túlélők beszámolói szerint a hajót óriási erők kerítették hatalmukba, és percek alatt elsüllyedt a nagy széllel és heves esőzéssel járó viharban. Előtte segélykérő rakétát lőtt ki a személyzet, de a közeli kikötőből már nem értek oda időben, a tragédia nagyon hamar bekövetkezett. Korábban James Cutfield, a Bayesian kapitányának testvére azt mondta, hogy testvére egy "tiszteletben álló" tengerész, aki több éves tapasztalattal rendelkezik luxusjachtokon.

(A nyitóképen: az olasz katasztrófavédelem búvárai és mentőegységei az elsüllyedt Bayesian mintegy 50 méter mélyen lévő roncsainál a felszínen.)