Nyitókép: MTI/EPA

Oroszország: 12 év kényszermunka egy 52 dolláros adományért - videó

Infostart / MTI
2024. augusztus 15. 20:28
Tizenkét évi börtönbüntetésre ítélte a jekatyerinburgi bíróság csütörtökön Kszenyija Karelina orosz-amerikai kettős állampolgárt, akit hazaárulásban talált bűnösnek, mivel egy Ukrajnát támogató jótékonysági szervezetnek juttatott adományt.

A Los Angeles-i illetőségű fürdőalkalmazott a zárt tárgyaláson elismerte az ellene felhozott vádat a bíróság előtt, amely júliusban a Wall Street Journal újságíróját, Evan Greshkovichot kémkedés miatt ítélte el. A Karelina ellen folyó vizsgálat a bíróság szerint megállapította, hogy a nő 2022. február 24-én, Oroszország Ukrajna elleni katonai inváziójának első napján utalt át pénzt, amelyből az ukrán hadsereg számára vásároltak gyógyászati eszközöket és katonai felszerelést.

A támogatói szerint Karelina 51,80 dollárt (18 ezer forintot) utalt át a New York-i székhelyű Razom for Ukraine jótékonysági szervezetnek, amely ukrajnai gyermekeknek és időseknek nyújt humanitárius segítséget.

A szervezet tagadja, hogy katonai célra nyújtana támogatást Kijevnek.

A 33 éves nő ügyvédje, Mihail Musajlov elmondta, abban bízik, hogy kliense, akárcsak Greshkovich, később egy fogolycserével szintén kiszabadulhat.

Az Oroszországban született Karelina, 2012-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol 2021-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az év elején tartóztatta le, amikor hazarepült, hogy meglátogassa családját Jekatyerinburgban.