Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Brüsszel az uniós jog betartására figyelmeztette Elon Muskot

Infostart / MTI
2024. augusztus 12. 21:51
Elon Musk európai idő szerint keddre virradó éjszaka Donald Trump amerikai elnökjelölttel készít interjút, amelyet az X-en élőben közvetítenek.

Thierry Breton, a belső piacért felelős európai uniós biztos hétfőn levelet küldött Elon Musknak, a X közösségi médiafelület tulajdonosának, amelyben arra hívta fel a figyelmét, hogy kötelessége megakadályozni a "káros tartalmak" terjedését a platformon.

Elon Musk európai idő szerint keddre virradó éjszaka Donald Trump amerikai elnökjelölttel készít interjút, amelyet az X-en élőben közvetítenek.

"A nagy közönséggel nagyobb felelősség is jár" - írta erre vonatkozó bejegyzésében a francia biztos, és a közzétett levélben rámutatott az X tulajdonosának az uniós jog alapján fennálló, a jogellenes tartalmak és a dezinformáció elleni küzdelemmel kapcsolatos kötelezettségeire.

Az Európai Unió jelenleg vizsgálatot folytat az X-szel szemben a digitális szolgáltatásokról szóló uniós törvény (DSA) alapján, amely előírja az internetes cégek számára, hogy hatékonyan felügyeljék az online tartalmakat annak érdekében, hogy megvédjék a felhasználókat "a káros tartalmaktól."

"Önnek jogi kötelessége biztosítani, hogy az X megfeleljen az uniós jognak" - hívta fel Musk figyelmét az uniós biztos. Breton szerint ez egyrészt a véleménynyilvánítás és a tájékoztatás szabadságának biztosítását jelenti, másrészt pedig hatékony fellépést a "káros tartalmak" terjedésének enyhítése végett.

Hozzátette, hogy amennyiben a káros tartalmakat nem kezelik, azok negatív hatást gyakorolhatnak a polgári közbeszédre és a közbiztonságra.

"Az EU-ban figyelemmel kísérjük az erőszakra, gyűlöletre és rasszizmusra uszító tartalmak terjesztésével összefüggő kockázatokat a világ jelentős politikai - vagy társadalmi - eseményeihez kapcsolódóan" - írta.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az X-szel szembeni uniós vizsgálat értékelése szempontjából "releváns az EU-ban a jogellenes tartalom bármilyen negatív hatása, amely annak tulajdonítható, hogy az X nem megfelelően alkalmazza a DSA vonatkozó rendelkezéseit".

"Az uniós szolgálatok rendkívül éberek lesznek minden olyan bizonyítékot illetően, amely a DSA megsértésére utal, és nem fogunk habozni, hogy teljes mértékben kihasználjuk eszköztárunkat, amennyiben ez indokolt az uniós polgárok súlyos károktól való megvédelmezésének érdekében" - zárta levelét Thierry Breton.