Nyitókép: MTI/EPA/Max Slovencik

Rémületes fejlemény a bécsi merénylettervvel kapcsolatban

Infostart / MTI
2024. augusztus 9. 21:20
Az osztrák hatóságok őrizetbe vettek egy 18 éves iraki állampolgárságú férfit is Bécsben a Taylor Swift koncertje elleni merénylettervvel kapcsolatban a korábbi három őrizetbe vétel után - jelentette be az osztrák belügyminisztérium.

Ő is hűséget esküdött az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetnek, mint a fő gyanúsított, a 19 éves, észak-macedóniai származású osztrák állampolgár.

Az iraki a fő gyanúsított ismeretségi körébe tartozik, és találkozott vele közvetlenül azelőtt, hogy utóbbit őrizetbe vették, de a merénylettervhez nem volt köze közvetlenül - közölte Gerhard Karner belügyminiszter.

Az osztrák rendőrség szerint a 19 éves fő gyanúsított csütörtökön teljes körű beismerő vallomást tett őrizetbe vétele után. Mint kiderült, a csütörtöki vagy a pénteki koncert után a stadionon kívül pokolgépekkel és szúró-vágó fegyverekkel felszerelkezve készült vérfürdőt rendezni.

Mint a nyomozók elmondták, autóval tervezte a lehető legjobban megközelíteni az Ernst Happel stadiont, és saját készítésű folyékony robbanószerrel, valamint a szúró-vágó fegyverekkel támadt volna a stadionon kívül rekedt rajongókra. Becslések szerint esténként 30 ezren kívülről hallgatták volna a koncertet, amely alkalmanként 65 ezer jegyet adtak el.

A gyanúsított már korábban rendőri megfigyelés alatt állt, mert szoros szálak fűzték egy iszlamista hálózathoz.