Nyitókép: Andre M. Chang

Rekordmagas, több mint 160 milliárdos bírságot kapott a Booking.com

Infostart
2024. július 31. 20:27
Az indoklás szerint a cég az elmúlt öt évben visszaélt erőfölényével, ami jelentős károkat okozott a spanyolországi szállodáknak és más online utazási irodáknak.

A helyi szállodák kizsákmányolása és a versenytársak kizárása miatt 413,2 millió eurós (163,5 milliárd forintos) bírságot kapott Spanyolországban a Booking.com – írja a Portfolio a france24.com beszámolója alapján.

Az indoklás szerint az online utazási iroda az elmúlt öt évben visszaélt erőfölényével, ami hátrányosan érintette a spanyolországi szállodákat és a konkurens cégeket. A spanyol versenyfelügyelet tájékoztatása szerint a Booking.com olyan feltételeket szabott meg, amelyek méltánytalan egyensúlytalanságot teremtettek a Spanyolországban található szállodákkal fennálló kereskedelmi kapcsolatokban. A platform előnyben részesítette azokat a szállodákat, amelyek több foglalást bonyolítottak le rajta keresztül, ezzel megnehezítve más online irodák piacra lépését vagy terjeszkedését.

A büntetés spanyolországi viszonylatban rekordnak számít, mert több mint a kétszerese a spanyol versenyhatóság által valaha kiszabott legmagasabb, 203 millió eurós bírságnak.

A vizsgált időszakban a Booking.com piaci részesedése Spanyolországban 70 és 90 százalék között mozgott.

A cég nem ért egyet a versenyfelügyelet megállapításaival, és fellebbez a döntés ellen. Az online utazási iroda közölte: a spanyol hatóság nem vette figyelembe a partnereik üzleti tevékenységének fellendítését szolgáló programokat.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, idehaza a Gazdasági Versenyhivatal nemrég azért szabott ki büntetést a vállalatra, mert nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit. A szabálytalanságok miatt a Booking.com már 2020 áprilisában is kapott egy 2,5 milliárd forintos bírságot. Az akkor megállapított problémás pontokat ellenőrizték újra. Július 15-én további 382,5 millió forintos bírsággal sújtották a céget tisztességtelen üzleti gyakorlat folytatása miatt, beleértve az ügyfelekre irányuló pszichológiai nyomásgyakorlást.