Nyitókép: Pexels.com

Tévéadásban könyörgött a berlini kormány segítségéért egy halálra ítélt német állampolgár

Infostart
2024. július 27. 17:08
A férfi robbantást követett el Fehéroroszországban, az ítélet szerint Ukrajna megbízásából. A német külügyminiszter nem kívánt reagálni a könyörgésére.

A fehérorosz televízióban szó szerint könyörgött a berlini kormány segítségéért az a német állampolgár, akit az ottani hatóságok halálra ítéltek. Az állami televízióban sugárzott videón a katonaorvos Rico Krieger könnyek között rimánkodott a támogatásért. A Die Welt szerint a megdöbbentő felvétel sugárzásával a Lukasenka-rezsim nyilvánvalóan nyomást akar gyakorolni a német kormányra tárgyalások, illetve egy lehetséges fogolycsere érdekében.

Az interjúban a helyi hatóságok által golyó általi halálra ítélt férfi a Die Welt tudósítása szerint azt állította, hogy a német kormány semmit sem tett a megmentéséért. Krieger egyidejűleg reményét fejezte ki, hogy Aljakszandr Lukasenka elnöki kegyelemben részesíti őt. A helyi hatóságok szerint többek között az ukrán titkosszolgálat nevében elkövetett terrorizmus miatt ítélték halálra. A Putyin-rezsim legszorosabb szövetségesének számító Fehéroroszország az utolsó olyan európai ország, ahol végrehajtják a halálbüntetést, mégpedig úgy, hogy a halálra ítéltet tarkón lövik.

A katonaorvos többször is azt hangoztatta, hogy csak a családja küzd érte, ugyanakkor hivatalosan senki nem áll ki mellette.

"Még élek, még van idő tárgyalni, amíg nem késő"

– hangzott az üzenet, amelyben Krieger többször is kijelentette, hogy a német kormánynak harcolnia kell érte.

A videó megrázó és minden bizonnyal a minszki hatóságok által előzetesen megkomponált része volt az is, amikor a német orvos "mélységesen megbánta bűneit". A konkrét vád szerint múlt év októberében egy Minszktől délkeletre fekvő vasútállomáson robbanóanyagokat tartalmazó hátizsákot helyezett el a síneken, az azonban a vonat érkezése előtt robbant fel, és senki nem sérült meg.

Többször hangoztatta, hogy az állítólagos terrorcselekménnyel "élete legnagyobb hibáját" követte le. "Minden egyes másodpercet bánok, és csak szerencsésnek mondhatom magam, hogy senki sem halt meg, és senki nem is sebesült meg" – idézte őt a fehérorosz állami televízió.

A német férfi tavaly november óta volt őrizetben, júniusban ítélték halálra, az ítéletet azonban polgárjogi szervezetek csak egy hónappal később hozták nyilvánosságra.

Állítólagos megbízója az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU volt. Terrorcselekmények elkövetése mellett feladatai közé tartozott fehéroroszországi katonai létesítmények fényképezése is.

A Die Welt szerint felmerült a találgatás azzal kapcsolatban is, hogy Fehéroroszország – Oroszország megbízásából – érdekelt lehet egy fogolycserében. Állítólag egy olyan orosz állampolgárról lenne szó, akit korábban a berlini Tiergartenparkban elkövetett gyilkosság miatt ítéltek el.

Annalena Baerbock külügyminiszter nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben, minisztériumának szóvivője ugyanakkor megerősítette, hogy figyelemmel és nagy aggodalommal követik a fejleményeket. Megerősítette, hogy a halálbüntetés a kiszabott büntetések olyan embertelen és kegyetlen formája, amelyet Németország minden körülmények között elutasít. Az állásfoglalás nem tért ki a MInszk feltételezett tárgyalási ajánlatára.