Nyitókép: Twitter/MarineInsight

Olajtilalom: meg is lett a helye a Lukoil szállítmányainak

Infostart
2024. július 27. 20:52
Az oroszok igyekeznek jól kijönni a Magyarországot és Szlovákiát rosszul érintő ukrán olajszállítási tilalom okozta új helyzetből.

Az eddiginél több olajat exportál tengeren a Lukoil orosz olajtársaság, amelynek a térségünkbe szánt vezetékes olaját nem engedi át Ukrajna. A Reuters tudósítója helyi forrásai és saját számításai alapján arról számolt be, hogy a Barátság vezeték forgalmát érintő ukrán döntés óta a Lukoil további 0,34 millió tonna tengeri uráli olajexporttal egészítette ki júliusi rakodási tervét. Mint a vg.hu írta, egy 140 ezer tonnás rakományt Novorosszijszkból július 28-29-én, valamint két, egyenként 100 ezer tonnás Ural-rakományt Primorszkból július 27–29-én.

A források hozzátették, hogy a Rosznyefty és a Gazpromnyeft 200 ezer tonna, illetve 100 ezer tonna olajjal egészítette ki az orosz balti kikötők júliusi rakodási tervét. Ennek eredményeként az orosz nyugati kikötőkből származó júliusi olajszállítmányok mennyisége az eredeti ütemtervhez képest napi 0,23 millió hordóval mintegy 1,79 millió hordóra módosult.

Mint a gazdasági lap megjegyzi, nem tudni, hogy a Lukoil által a tengerre küldött olaj végül hol köt ki. Egy része közvetítőn és kerülőúton keresztül akár eljuthat Magyarországra is. Azonban – mint arról a szállítás szárazföldi szakaszán használandó, Magyarországig haladó Adria olajvezeték kapacitásai nem teszik lehetővé a teljes kieső import pótlását.