Nyitókép: Unsplash.com

Egy orosz bíróság gigantikus kártérítésre kötelezte a Volkswagent

Infostart
2024. július 15. 10:01
A német autógyártó kivonult Oroszországból az ukrajnai agresszió után, most a Gorkij Autógyár elhagyásáért kell fizetnie 177 millió eurót.

Német sajtójelentések szerint a világ egyik legtekintélyesebb autógyárának 177 millió eurós (70 milliárd forint) kártérítést kellene kifizetnie korábbi üzleti partnerének, a Nyizsnyij Novgorod-i Gorkij Autógyárnak, a GAZ-nak, amiért a bíróság szerint az ukrajnai háború kezdete után az ottani gyárat faképnél hagyta.

A Der Spiegel emlékeztetett arra, hogy a háború kirobbantása miatt Oroszország ellen hozott nemzetközi szankciók nyomán a Volkswagen beszüntette a GAZ-zal az együttműködést. A gépkocsikat és teherautókat, továbbá katonai járműveket is gyártó üzem ezt követően pert indított a wolfsburgi konszern ellen, és kártérítést követelt. Egy helyi bíróság most helyt adott az orosz üzem kártérítési követelésének. Az illetékes Nyizsynyij Novgorod-i bíróság ítélete szerint

a Volkswagennek 16,9 milliárd rubelt, azaz 177 millió eurót kellene fizetnie korábbi orosz partnerének.

Mindezt a német cég szóvivője is megerősítette, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ítélet még nem jogerős, és annak indoklása egyelőre nem ismert. A szóvivő szerint az indokokat vizsgálni, illetve értékelni fogják, ezt követően döntenek majd arról, hogy milyen további jogi lépéseket tesznek.

A GAZ 2023 elején nyújtotta be a bírósági keresetet, és befagyasztotta a Volkswagen ottani vagyonát. A gyárban a Volkswagen, valamint a cseh Skoda leányvállalat több modelljét állították elő. A Nyizsnyij Novgorodból történt kivonuláskor a Volkswagen végkielégítést ajánlott fel az ottani alkalmazottaknak.

A német média emlékeztetett arra, hogy az ottani gyárban – akárcsak a Volkswagen tulajdonát képező, Moszkvától mintegy 150 kilométerre található kalugai üzemben – az orosz agresszió kezdete után nem sokkal beszüntették a gyártást, és leállították a konszern valamennyi márkájának oroszországi exportját is.

Következő lépésként a VW 2023 májusában a kalugai üzemet eladta az Avilon kereskedelmi csoportnak. A konszern szerint ezt követően a GAZ a két kártérítési kereset közül az egyiket visszavonta, a másikról most hozott ítéletet egy helyi bíróság.

A Der Spiegel emlékeztetett arra, hogy az egykori szovjet időkben a GAZ a Volga limuzinok gyártásról volt híres.