Nyitókép: Pixabay

Betelt a pohár: nekimentek a zeneipar óriásai a mesterséges intelligenciának

Infostart
2024. június 28. 07:02
Szerzői jogsértésért fogtak perbe két szöveges leírás alapján dalokat generáló MI-céget, mivel a modelljük mások zenéit engedély nélkül felhasználva tanul.

Komoly botrány tört ki a generatív mesterséges intelligenciás chatbotok és szöveggeneráló szolgáltatások másfél évvel ezelőtti reflektorfénybe kerülésekor - írja az Origo. A nagyközönség mellett az írott tartalmak készítői is csak ekkor szembesültek a ténnyel, hogy a technológiákat készítő cégek kérés és kérdés nélkül lementik az interneten elérhető írott tartalmakat, legyen szó cikkekről, hozzászólásokról, vagy épp közösségi médiás bejegyzésekről, ezek alapján tanítják be a nagy nyelvi modelljeiket.

A cégek azzal védekeznek az ellenük indított perben, hogy egyrészt enélkül lehetetlen létrehozni hasonló modelleket, másrészt a termékeik által összeállított szövegek nem sértik senki szerzői jogait, minden mondatot egyedileg és maguktól generálnak a chatbotjaik.

Ezúttal új oldalról támadták meg a mesterséges intelligenciával foglalkozó cégeket a jogtulajdonosok, ugyanis

az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége (RIAA) a Sony Music, az UMG és a Warner Records támogatásával beperelte a Suno és az Udio nevű startupokat.

A cégek szolgáltatásaiban szöveges leírás alapján meglepően működőképes zeneszámok generálhatóak, akár dalszöveggel és vokállal együtt. A felperesek szerint a szolgáltatások engedély nélkül használtak fel jogvédett zeneszámokat a termékeik betanításához, ennek megfelelően az elkészült dalok azok darabokra szedett és újra összerakott feldolgozásai, nem tekinthetőek eredeti tartalmaknak.

Mitch Glazier, az RIAA elnöke úgy fogalmazott: "A zenei közösség máris felkarolta a mesterséges intelligenciát, partneri kapcsolatba léptünk felelősségteljes fejlesztőkkel, hogy olyan emberközpontú és fenntartható MI-s eszközök álljanak rendelkezésre, amelyek a művészek és dalszövegírók céljait szolgálják."

Azt is hozzátette, hogy a kezdeményezés csak akkor lehet sikeres, ha a fejlesztők is együttműködőek. Mint mondta,

"a Sunóhoz és az Udióhoz hasonló, nem licencelt szolgáltatások azt állítják, hogy fair dolog lemásolni a művészek élete munkáját, haszonszerzés érdekében kihasználni azt, egyetlen szó és fizetés nélkül, olyan ígéret hátán, hogy ez fog nekünk igazán innovatív mesterséges intelligenciát hozni".

Ezzel szemben Mikey Shulman, a Suno ügyvezető igazgatója azt mondta: "A technológiánk transzformatív, teljesen új tartalmak létrehozására van tervezve, nem pedig arra, hogy meglévő tartalmakat memorizáljon, azokat visszaadja. Ezt nagyon szívesen elmagyaráztuk volna azoknak a nagyvállalati lemezkiadóknak, akik bepereltek minket (valójában már próbáltuk), azonban jóhiszemű párbeszéd helyett visszatértek a régimódi, ügyvédközpontú taktikáikhoz. A Suno új zenék, új felhasználási módok, új zenészek számára lett létrehozva. Az eredetiséget díjazzuk."