Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

Giorgia Meloni: az európai tengely elmozdult a baloldalt felváltó politikai erők felé

Infostart / MTI
2024. június 10. 18:55
Erősödött a jobboldali Olasz Testvérek, és a két kisebb olasz kormánypárt is.

Az európai parlamenti választások üzenete világos: a tengely elmozdult a baloldal alternatíváját képviselő erők felé, és ez jó hírnek számít - kommentálta az eredményeket Giorgia Meloni kormányfő, a jobboldali Olasz Testvérek elnöke hétfőn.

A belügyminisztérium a nem végleges, de kilencvenkilenc százalékos feldolgozottságú szavazatszámlálási adatokat közölte. Egyes szavazóhelyiségekben ugyanis még mindig nem sikerült lezárni a számlálást.

Giorgia Meloni úgy vélte, akárhogy is alakuljanak a végső számok és a többség az Európai Parlamentben, "több mint biztos, hogy egy pragmatikusabb Európára lesz szükség".

Világos üzenetnek nevezte, hogy Európa politikai tengelye elmozdult azon erők felé, amelyek a baloldal alternatíváját képviselik, és a tengelymozgást is "pragmatikus és nem ideológiai politikákkal kell megvalósítani" - hangoztatta a jobboldali olasz kormánypárt és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsoport elnöke a Tg1 közszolgálati televízió híradónak adott nyilatkozatban.

Giorgia Meloni "rendkívüli, egyáltalán nem magától értetődő" eredménynek nevezte pártja szereplését.

Az Olasz Testvérek (FdI) 28,8 százalékon teljesített, ami azt jelenti, hogy a 2022 szeptemberében kormányra került párt, amely akkor 26 százalékot kapott, tovább erősödött. A 2012-ben alakult FdI az öt évvel ezelőtti EP-választásokon valamivel több mint 6 százalékot kapott.

Erősödött a két kisebb kormánypárt is: az Antonio Tajani vezette Hajrá Olaszország (FI) 9,6 százalékot szerzett a 2022-es 8,8 százalék után, a Matteo Salvini vezette Liga pedig 9,1 százalékot a 2022-es 8,9 után.

A Hajrá Olaszország és a Liga így majdnem fej fej mellett végzett: nem sikerült Salvini terve, hogy második kormányerővé tornázza fel a Ligát.

Az eredmények szerint az Olasz Testvérek, a Hajrá Olaszország és a Liga túllépte a 2022-es parlamenti választásokon együtt szerzett 44 százalékot.

Matteo Salvini pártjának milánói székházában azt mondta, hogy a jobbközép kormány erősebb, mint valaha, ezért nem módosul az eddigi belső egyensúly . "Remélem viszont, hogy Európában változik a politika. A jobbközépben bízom Európában is" - mondta Matteo Salvini. "Kéz- és lábtörést" kívánt európai szövetségesének, a Nemzeti Tömörülést (RN) vezető Marine Le Pennek a június végére kitűzött francia választásokon, amelyek Matteo Salvini szerint jelentős fordulathoz vezethetnek.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Demokrata Párt (PD), amely 2002-ben nem érte el a húsz százalékot, most 24 százalékra ugrott. A párt vezetését tavaly tavasszal Elly Schlein főtitkár vette át. A felmérések szerint a PD egykori szövetségese, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) dél-olaszországi szavazatait szerezte meg. A Giuseppe Conte vezette ötcsillagosok nem érték el a tíz százalékot, ami a 2013-ban indult párt mindenkori legalacsonyabb eredményének számít.

Bejutott az Európai Parlamentbe a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) 6,7 százalékkal, melynek egyik listavezetője a Magyarországon házi őrizetben levő antifa aktivista, Ilaria Salis, aki 174 ezer szavazatot kapott. Az AVS sajtótájékoztatóján a nő apja, Roberto Salis elmondta, hogy Ilaria Salis megválasztása azt jelenti, hogy "haza tudjuk őt hozni (...), csak a képviselői immunitást igazoló papír kell ahhoz, hogy a magyar bíró felfüggessze a vele szembeni tárgyalást". Az apa úgy vélte, hogy "a jobboldal előretörése még jelentősebbé teszi Ilaria kiszabadítását".

Nem tudta átlépni a négyszázalékos küszöböt az Európai Parlamentbe szükséges bejutáshoz a Carlo Calenda vezette Azione, valamint a Matteo Renzi és Emma Bonino alkotta Európai Egyesült Államok szövetség sem.