Nyitókép: Pixabay

Észak-Korea megint délre küldte sajátos, "undorító" léggömbjeit

Infostart / MTI
2024. június 3. 12:06
Fokozódik a rossz szomszédi viszony a két Korea között, Észak ismét több száz szeméttel és trágyával teli léggömböt küldött Délre. Szöul erre válaszul teljesen felfüggeszti a katonai feszültség csökkentéséről Phenjannal kötött megállapodást.

Észak-Korea több újabb több száz, a cigarettacsikkektől a műanyagig terjedő hulladékkal megtöltött léggömböt küldött át a határon - közölte vasárnap a dél-koreai hadsereg.

Az akció keddi kezdete óta mintegy 900 léggömböt bocsátottak fel a dél-koreai vezérkari főnök szerint, aki korábban mintegy 260, hulladékkal, köztük használt elemekkel, cigarettacsikkekkel és állati ürülékkel töltött léggömbről számolt be.

"Észak-Korea szombat este 20 óra óta (helyi idő szerint) újra megkezdte a szeméttel töltött léggömbök felbocsátását Dél-Korea irányába" - áll a vezérkari főnökök egyesített bizottságának közleményében.

"Mintegy 600 léggömböt azonosítottak, óránként 20-50 léggömb mozgott a levegőben" - írták a dokumentumban.

A léggömbök Dél-Korea északi tartományaiban szálltak le, köztük a fővárosban, Szöulban és a szomszédos Gyeonggi régióban, ahol együttesen a dél-koreai lakosság közel fele él.

Szöul szerdán elítélt egy hasonló akciót, a dél-koreai egyesítési minisztérium pedig pénteken ellenintézkedésekre figyelmeztetett, ha Phenjan nem hagy fel az "irracionális" provokációkkal. A Yonhap dél-koreai hírügynökség kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva közölte, hogy válaszlépésként akár újra is indíthatnák a hangosbemondókat a határon az észak-koreai vezetést bíráló szövegek beolvasásával. Ez utóbbi intézkedést 2018-ban függesztették fel az akkori kölcsönös közeledés jegyében.

A legutóbbi akció során a léggömbökben "szemét, cigarettacsikk, papír- és ruhadarabok, valamint műanyag hulladék" volt - derült ki a vasárnap tájékoztatásból, amely szerint "nem találtak veszélyes anyagokat".

A dél-koreai hatóságok felszólították a határmenti területen élőket, hogy semmilyen körülmények között ne érjenek hozzá a csomagok tartalmához, illetve arra figyelmeztettek, hogy a zuhanó zsákok komoly sérüléseket és károkat okozhatnak.

A dél-koreai vezérkar szerint szemetet szállító léggömbökön kívül Észak-Korea már ötödik napja zavarni próbálja a GPS navigációs rendszert.

Időközben Kim Kangil, az észak-koreai védelmi miniszter helyettese bejelentette, hogy felhagynak az akcióval, amelyet azonban újraindítanak, amennyiben Dél-Korea felől légi úton újabb, a phenjani vezetést bíráló röplapok érkeznének.

"Dél-Koreának elegendő tapasztalata van már abban, mennyire kellemetlen, és mekkora erőfeszítést igényel a szemét felszedése, miután Észak-Korea 3500 léggömb segítségével 15 tonnát küldött belőle" - tette hozzá Kim Kangil, akit a KCNA állami hírügynökség idézett.

Az 1953-ban lezárt koreai háború tűzszüneti megállapodással ért véget, a két ország azonban a mai napig nem kötött békeszerződést, így technikailag több mint hetven éve hadban áll egymással.

A léggömbök miatt Dél-Korea felfüggeszti az Észak-Koreával 2018-ban kötött, a katonai feszültség enyhítéséről szóló megállapodás minden pontját

- jelentette be hétfőn a dél-koreai nemzetbiztonsági tanács.

Ha az elnöki hivatal mellett működő tanács ajánlását a kormány keddi ülésén jóváhagyja, akkor a megállapodás felfüggesztése hivatalosan aznaptól érvénybe lép és érvényben is marad mindaddig, amíg helyre nem áll a két ország között a kölcsönös bizalom - tették hozzá.

Észak-Korea a múlt héten csaknem ezer olyan léggömböt juttatott át déli szomszédjának területére, amelyekre zsákot erősített, tele hulladékkal, trágyával, USB-adathordozókkal, elemekkel. Phenjan közölte, hogy ily módon válaszolt azokra a propaganda-röplapokra, amelyeket Dél-Korea szintén léggömbökkel juttatott át az ő területére. A phenjani vezetés hozzátette, hogy nem küldenek több szemeteszsákot, ha Szöul is felhagy a röplapterjesztéssel Észak-Koreában. A léggömbök emberéletben nem tettek kárt Dél-Koreában, de anyagi kárt okoztak, például betörték egy autó szélvédőjét. A léggömbös akción kívül Phenjan a helyi GPS műholdas helymeghatározó zavarását is bevetette Szöul ellen.

"Miután a megállapodás korlátozta hadgyakorlatok megrendezését a tűzszüneti vonal mentén kialakított demilitarizált övezetben (DMZ), most lehetővé válik ilyenek megtartása.

Így lehetőség van megfelelőbb és azonnali választ adni az észak-koreai provokációkra. A kormány megteszi a szükséges lépéseket az állampolgárok védelme és biztonsága érdekében"

- közölte a szöuli nemzetbiztonsági tanács.

A Népi Erő Pártja (PPP) dél-koreai kormánypárt arra figyelmeztette hétfőn Észak-Koreát, hogy a léggömbös akciójára és a GPS-jelek zavarására "a lehető leghatékonyabb és Észak számára a legelviselhetetlenebb intézkedésekkel" fog válaszolni.

Az első észak-koreai katonai műhold Föld körüli pályára állítása miatt Szöul részlegesen már tavaly ősszel felfüggesztette a 2018-as megállapodást, ami például a DMZ feletti repüléstilalom megszüntetését jelentette. Phenjan válaszul akkor azonnali hatállyal visszaállította az összes olyan katonai intézkedését, amely a megállapodás előtt érvényben volt, azóta pedig katonai egységeket, fegyveres megfigyelőállásokat telepített, és hadgyakorlatokat tartott a DMZ-ben.