Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

Egy hét alatt újabb 5 százalék: elhúzott a brit Munkáspárt

Infostart / MTI
2024. május 29. 14:25
A szerdán ismertetett legfrissebb felmérés szerint jelentősen növelte támogatottsági előnyét a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt a júliusi nagy-britanniai parlamenti választások kampányának első hetében.

Rishi Sunak múlt szerdán jelentette be, hogy július 4-re tűzte ki a parlamenti választások időpontját.

A döntés meglepetést keltett még a kormányzó Konzervatív Párton belül is, mivel az általános várakozás az volt, hogy a választásokat ősszel tartják meg. Az előrejelzések többsége októberi vagy novemberi időpontot valószínűsített.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov a Sky News kereskedelmi hírtelevízió számára 2128 brit állampolgár bevonásával készített, szerdán ismertetett országos felmérésében kimutatta, hogy ha most tartanák a választásokat,

a Munkáspárt a szavazatok 47 százalékát szerezné meg, a 2010 óta kormányzó konzervatívokra 20 százalék voksolna, vagyis a Labour 27 százalékpontos támogatottsági előnyre tett szert.

A választások bejelentése óta eltelt egy hétben a Munkáspárt előnye 5 százalékponttal nőtt: a múlt heti hasonló vizsgálat 44 százalékos munkáspárti és 22 százalékos konzervatív szavazatarányt jelzett.

Az új YouGov-felmérés kimutatta azt is, hogy azok közül, akik a 2019-es legutóbbi parlamenti választáson a konzervatívokra voksoltak, mindössze 36 százalék tervezi, hogy ismét a Konzervatív Pártra adja szavazatát a júliusi választáson, 14 százalékuk pedig ezúttal a Munkáspártra kíván szavazni.

A friss közvélemény-kutatás szerint a Munkáspárt az összes nagy-britanniai választókörzetben vezet.

Szerdán megállapodás született arról is, hogy jövő kedden tartják meg Rishi Sunak konzervatív párti kormányfő és Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje első televíziós választási vitáját. Az egyórás vitát az ITV kereskedelmi tévétársaság rendezi meg stúdióközönség jelenlétében. A kedd esti műsort a társaság élőben közvetíti.

Nagy-Britanniában nincs hosszú időre visszanyúló hagyománya a választások előtti televíziós vitáknak: az első élőben közvetített tévévitát 2010-ben tartották meg Gordon Brown akkori munkáspárti miniszterelnök, David Cameron, a Konzervatív Párt miniszterelnök-jelöltje és Nick Glegg, a Liberális Demokraták vezetője részvételével.