Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor Brüsszelben: minden kérdésre ugyanaz a válasz

Infostart / MTI
2023. december 14. 11:46
Az EU-csúcs tárgyalásainak megkezdése előtt a miniszterelnök az uniós intézmények és több tagállam vezetőjével egyeztetett, illetve nyilatkozott a sajtónak is. Elmondta, milyen esetben támogatná a magyar kormány a további támogatást Ukrajnának.

A megbeszélésen Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, Olaf Scholz német kancellár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vett részt - ismertette Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor a Facebookon a tagállamok tárgyalásaival kapcsolatban egy rövid bejegyzést tett közzé: "Minden kérdésre ugyanaz a válasz: Ukrajna EU-csatlakozásáról tárgyalni nem időszerű. Nem támogatjuk!" - írta.

A sajtónak nyilatkozva a csúcs kezdete előtt kijelentette: Magyarország nem enged semmiféle nyomásnak, a bővítéssel kapcsolatban nagyon határozott álláspontja van, azt fogja képviselni "akármi is az ajánlat". Orbán Viktor szerint a magyar álláspont nagyon világos: "Ha bővítésről beszélünk, akkor a magyar álláspont azt mondja, hogy ez egy érdemalapú, szofisztikált, jogi eljárás". A bővítésnek vannak feltételei, ezek Ukrajna esetében nem teljesültek.

Közölte:

az Európai Tanács nincs abban a helyzetben, hogy döntsön. Szavai szerint erre később kell visszatérni, amikor - mint kiemelte - a feltételek már teljesültek.

"Ebből nem fogunk elmozdulni, akármi is az ajánlat" - tette hozzá Orbán Viktor.

Kérdésre válaszolva kifejtette: a bővítés nem elméleti kérdés, a bővítés jogilag meghatározott folyamat, melynek feltételei vannak. Az EU hét ilyen feltételt kér számon, amelyből Ukrajna ez idáig az Európai Bizottság értékelése szerint négyet teljesített. Mivel a brüsszeli testület álláspontja szerint három feltétel nem teljesült, nincs itt az ideje Ukrajna tagságáról tárgyalni - jelentette ki.

"A magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást, ezért ez bennünket nem befolyásol" - fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: a bővítéssel kapcsolatban Magyarországnak nagyon határozott álláspontja van, azt fogja képviselni.

Az Ukrajnának szánt, négyéves időszakra szóló 50 milliárd eurós tervezett uniós finanszírozásról a miniszerelnök azt mondta, az országnak szánt rövid távú támogatást az EU már elfogadta a költségvetés terhére.

Egy nagyobb összegű és hosszabb távú támogatásnak azonban az uniós költségvetésen kívül kell szerepelnie. Ez esetben Magyarország kész lenne azt támogatni

- mondta.

Mivel a rövid távú támogatás már jóvá van hagyva, az EU nincs időszűkében - emelte ki a miniszerelnök, majd hozzátette: Magyarország nem köt össze egyetlen magyar ügyet sem Ukrajnával, vagy más kapcsolatos ügyekkel.