Nyitókép: Amir Levy/Getty Images

Tyúkketrec a harci szekéren – izraeli tuning a Gázai övezetben

Infostart
2023. december 8. 06:00
A harci szekér – héberül merkava – ezúttal az izraeli hadsereg harckocsiját jelenti, amelyet az ukrajnai háborúban már megismert megoldásokkal utólagosan tesznek védettebbé.

Sokan megmosolyogták, amikor az Ukrajnába küldött orosz tankok tornyán utólagosan felszerelt rácsok jelentek meg. A hivatalosan "rácspáncélzatnak" nevezett kiegészítőnek az lett volna a feladata, hogy a harckocsikat védje a felülről érkező támadások ellen. Ugyanis az ukránok által nagy sikerrel használt amerikai FGM-148 Javelin páncéltörő rakéták felülről zuhannak a célpontra.

A harcjárművek páncélzata nem mindenhol egyforma vastag. Mivel a legtöbb támadás szemből várható, ezért a harckocsitest és a torony homlokpáncélzata a legerősebb. Ezzel szemben a jármű hátulján és a tetején a legvékonyabb, hiszen ebből a két irányból a legkevésbé valószínű támadás. Ezt igyekeztek kihasználni az amerikai Raytheon és Lockheed Martin cégek mérnökei, amikor egy teljesen új páncéltörő fegyvert terveztek. Az FGM-148 Javelin az indítást követően felemelkedik és a magasból csap le a harcjármű legsebezhetőbb részére, a tetejére.

Az oroszok úgy gondolták, ha kellő hosszúságú távtartókkal egy vasrácsot szerelnek a tankok tornyára, akkor még az előtt felrobbanthatják a Javelin rakétát, hogy az elérné a páncélost. A világhálón megjelent számtalan kép és videó tanúsága szerint az ötlet nem igazán vált be. Persze azt nem tudni, hogy a tetőrács valójában hány tankot mentett meg és ezek milyen arányban állnak a kilőtt harckocsik számával. Mindenesetre sok szakértő kétségbe vonta ezeknek a kiegészítőknek a hasznosságát.

Ezt az orosz harckcsit a toronyra barkácsolt rácsozat sem tudta megmenteni Ukrajnában
(Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images)

Az izraeliek mégis felfigyeltek az oroszok ötletére, de ők más ok miatt vették át a "tyúkketrecnek" csúfolt szerkezetet. Annak viszonylag csekély az esélye, hogy a Hamász a legkorszerűbb amerikai páncéltörő rakétákhoz jutott volna. Ellenben a tetőre szerelt rács jó szolgálatot tehet a városi harcban, amely a hadviselés talán legkegyetlenebb formája. A házak vagy azok romjai között megbújó ellenség bárhonnan tüzelhet. Az épületek közé bemerészkedő páncélosokat az emeletekről, vagy a tetőkről felülről lehet támadni. Elég egy jól irányzott gyújtópalack, vagy gránát ahhoz, hogy harcképtelenné tegyenek egy tankot.

A rácsra terített izraeli zászló a drónkezelőknek és a harci helikopterenek jelzi a saját erők helyzetét.
(Photo by Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images)

Bár a kezelők harc közben "begombolkoznak", vagyis lezárják a jármű búvónyílásait, de általában kinyitják, amikor nincsenek közvetlen harcérintkezésben. Ukrajnában is a felülről érkező rakéták, gránátok számtalan olyan tankot semmisítettek meg, amely éppen a harcok helyszíne felé igyekezett, vagy pihenőt tartott.

De nemcsak az izraeliek, hanem a palesztinok is tanultak az ukrajnai háború tapasztalataiból. Különösen az ragadhatta meg a képzeletüket, hogy az ukránok milyen ügyesen barkácsoltak olcsó, civil drónokból halálos fegyvereket. Márpedig

a "sufnituning" nagyon megy a Hamász fegyvereseinek,

hiszen rakétákat is tudnak építeni olyan hétköznapi anyagokból, mint vízvezetékcsövek, műtrágya és gázolaj. A civil drónok átalakítása sem okozhatott nekik nagy problémát.

Ezek ellen, illetve az épületek felsőbb szintjeiről érkező támadásokkal szemben viszont hatékonyak lehetnek a harcjárművekre utólag felszerelt rácspáncélok. Bár nem néz ki túl katonásan a tyúkketrec egy XXI. századi harci szekéren, valószínűleg mégis sok katona életét megmenthette már a Gázai övezetben.